UA / RU
Підтримати ZN.ua

Atlantic Council: Як Україні підтримувати динаміку розвитку оборонних технологій  

Міжнародне фінансування має критичне значення.

Українська компанія, яка створює ШІ-рішення для управління роями дронів нещодавно отримала фінансування від консорціуму з чотирьох іноземних інвесторів на суму майже три мільйони доларів. Ця угода — одна з найбільших індивідуальних інвестицій в українську оборонно-промислову галузь із початку повномасштабного вторгнення Росії. Вона є частиною дедалі активнішої тенденції, оскільки інвестори все більше визнають привабливість українських оборонних інновацій. З початку 2024 року сектор залучив понад 20 мільйонів доларів. Про це йдеться в статті віцепрем'єра з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій, міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова для Atlantic Council.

Читайте також: Шведська компанія має намір налагодити оборонне виробництво в Україні

Міжнародне фінансування має вирішальне значення, оскільки українські оборонні виробники прагнуть вдосконалювати технології та масштабувати виробництво. В умовах, коли держава не має необмежених ресурсів, залучення приватного капіталу в сектор є очевидним варіантом. Тому стратегічним пріоритетом для української влади є створення такого бізнес-клімату, який може привабити міжнародних інвесторів.

Однією з основних вимог для будь-якого інвестора є прозорий ринок зі зрозумілими та простими правилами. Як зазначає Федоров, з початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року Україна прийняла близько двадцяти важливих законів та постанов, спрямованих на прискорення розвитку внутрішнього ринку оборонних технологій. Заходи включають зниження податкових та митних зборів, послаблення дозвільних і ліцензійних вимог, а також мінімізацію бюрократичних періодів очікування. 

За словами міністра, ці кроки вже мали значний вплив на вітчизняну індустрію БПЛА, сприяючи збільшенню річного виробництва безпілотників у 2023 році. Аналогічний підхід зараз застосовується і до інших сегментів оборонного сектору, включаючи засоби радіоелектронної боротьби, робототехніку й виробництво боєприпасів.

Україна розуміє, що міжнародні інвестори в першу чергу керуються бажанням заробити гроші. Тому, щоб залучити інвестиції, українські оборонні компанії повинні мати можливість продемонструвати надійний бізнес-план і шлях до прибутковості. 

Щоб допомогти створити необхідні умови, українська влада робить кроки для укладання більшої кількості державних контрактів з вітчизняними виробниками, пише Федоров. Наприклад, держава підписала угоди про закупівлю понад мільйона дронів вітчизняного виробництва в 2024 році, порівняно з близько трьомастами тисячами дронів протягом попереднього року.

При цьому кількість українських компаній, здатних конкурувати за державні замовлення, невпинно зростає. У 2022 році лише сім українських виробників безпілотників мали право на отримання державних контрактів. Сьогодні ця цифра зросла до понад вісімдесяти компаній. Щоб зберегти таку тенденцію, за словами міністра, українська влада надає додаткову підтримку, допомагаючи вітчизняним компаніям відповідати стандартам НАТО.

Звичайно, визнає Федоров, розміщення більшої кількості замовлень в українських виробників недостатньо. Важливо також залишатися гнучкими й зосередити обмежені ресурси України на придбанні технологій, які пропонують найбільші практичні переваги в сучасному військовому середовищі, що швидко змінюється. Наприклад, у вересні 2024 року український уряд оголосив свій перший тендер на закупівлю десяти тисяч FPV-дронів, оснащених системою машинного зору.

Ще одним ключовим викликом є налагодження зв'язків між інвесторами й розробниками. Український сектор оборонних технологій пропонує потенційно цікаві можливості для інвесторів, але він також є складним середовищем, у якому важко орієнтуватися без знання місцевої специфіки. 

Як пише Федоров, українська влада намагається вирішити цю проблему, створивши кластер Brave1, покликаний налагодити співпрацю між інвесторами, приватними компаніями, державними установами й українськими військовими. Наразі Brave1 співпрацює з більш ніж 150 інвесторами з понад тридцяти країн світу.

Серед поточних ініціатив - Investor Demo Days, де українські розробники можуть продемонструвати свої роботи й спробувати залучити фінансування. 3-4 жовтня в Києві кластер Brave1 проведе перший міжнародний інвестиційний саміт, присвячений українському оборонно-промисловому комплексу. Ця подія має продемонструвати прогрес, досягнутий з 2022 року в напрямку підвищення інвестиційної привабливості оборонно-промислового сектору країни.

Для перемоги у війні Україні потрібні технології, що змінюють правила гри, які допоможуть подолати традиційні військові переваги Росії та змінити ситуацію на полі бою на нашу користь, зазначає міністр. Цього неможливо досягти, покладаючись на імпровізовану екосистему оборонних стартапів, що працюють у гаражах та квартирах. Натомість Україні потрібна потужна й добре забезпечена ресурсами оборонно-промислова галузь, яка можлива лише завдяки значним інвестиціям та співпраці з міжнародними партнерами. Якщо цієї мети вдасться досягти, українські військові зможуть отримати інструменти, необхідні для перемоги над Росією.

Читайте також: Естонія хоче використати допомогу Україні для підйому своєї оборонної промисловості

Світові технологічні компанії пропонують нові розробки, що допомагають військовим на полі бою. Українські компанії також активізували свою діяльність. Але багато з них через брак фінансування постають перед дилемою: побудувати успішну компанію чи залишитися з “гаражною ідеєю”. Де взяти кошти? Про це розповідав Макс Філіппов у статті “Оборонні технології в Україні — позиція венчурних інвесторів”.

А про “революцію дронів” у військовій справі — в статті Юрія КасьяноваЯкою війна буде завтра? Що необхідно зробити, аби не програти Росії”.