UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітики з’ясували, чому Лукашенка навряд чи нападе на Україну

Лукашенка побоюється за свою владу.

Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенка навряд чи зважиться на безпосереднє вторгнення в Україну, оскільки це може загрожувати його режиму. Водночас Білорусь може прагнути відволікти увагу та розтягнути оборонні сили України, стягуючи свої війська до кордону.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Кількість білоруських військ на кордоні не становить значної загрози Україні – "Беларускі Гаюн"

Аналітики зазначають, що концентрація білоруських військ біля українських кордонів, ймовірно, має на меті змусити Україну розосередити свої сили на більш широкому фронті. Однак вони підкреслюють, що Лукашенка малоймовірно ризикне на повномасштабне вторгнення через низку обмежень, зокрема через загрозу зростання внутрішньої нестабільності в Білорусі.

Фахівці ISW також вказують на те, що участь білоруських військ у війні проти України могла б серйозно підірвати здатність Лукашенка утримувати владу та викликати значне невдоволення серед білорусів. Зважаючи на президентські вибори, заплановані на лютий 2025 року, білоруський диктатор, ймовірно, намагається уникнути будь-яких дій, які могли б призвести до послаблення його контролю над країною.

Окрім того, експерти підкреслюють, що Лукашенка прагне зберегти контроль над суспільними настроями та своїм військовим апаратом, щоб мати змогу придушити можливі протести, подібні до тих, що відбулися в країні після виборів 2020 року.

Читайте також: Лукашенко заявив про завершення «денацифікації» України та запропонував план переговорів

Нагадаємо, у українському МЗС повідомили, що Білорусь під виглядом навчань стягнула до північних кордонів з Україною солдатів, артилерію, ППО, танки, а також найманців із ПВК "Вагнер". Відомство закликало "не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви".