UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітики розповіли, які фактори свідчать про деградацію російських військ на півдні

За їх словами, військове командування РФ перед наступом ЗСУ постало перед важливим вибором - про пріоритетність ділянок фронту.

Російські сили значно деградували в районах Роботиного та Урожайного на півдні, де ЗСУ мають успіхи. За словами аналітиків Інституту вивчення війни США, окупантам не вистачило оперативних резервів, а те, що вони все ж хотіли втримати ці н.п., адже не вивели вчасно звідти війська, підтверджує ще й те, що Силам оборони перед наступом вдалося повністю послабити окупаційні сили. 

Свідчить на користь останнього й передислокація росіян з інших районів. 

"Відсутність російських оперативних резервів означає, що російським військам доведеться зміцнювати одні ділянки фронту за рахунок інших, що, ймовірно, послабить російські оборонні рубежі в цілому і дасть українським силам можливості для використання", - відзначають аналітики в останньому звіті.

В ISW також нагадали про нещодавню скаргу про відсутність підкріплення і резервів командира батальйону "Схід" Алєксандра Ходаковського, який обороняється на межі Запорізької та Донецької областей. Це свідчить про те, що росіяни вже роблять важливий вибір в питанні пріоритетності ділянок фронту. 

"Імовірність того, що російським силам доведеться відійти на другорядні підготовлені оборонні позиції без суттєвої підтримки у разі прориву українських військ, зростає, а подальша деградація російських сил створює можливості для будь-якого українського прориву, який може мати потенційно важливе оперативне значення", - підкреслюють аналітики.

Читайте також: НГУ: Росіяни штурмують позиції захисників у тільки-но деокупованому Урожайному

Нагадаємо, речник Пентагону Пет Райдер заявив, що, хоча ситуація на полі бою в Україні складається не ідеально, ЗСУ зробили диво, зумівши відтіснити росіян на оборонні позиції. За його словами, Сили оборони розробили та реалізували видатні можливості за дуже короткий проміжок часу.