UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітики оцінили наступ росіян на межі двох областей

Експерти зауважують, що цей наступ не став несподіванкою.

Російська армія провела обмежений наступ на межі Донецької та Запорізької областей, досягнувши локальних тактичних успіхів, проте це не є частиною масштабнішої наступальної операції.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), опублікованому 14 жовтня.

Читайте також: Росіяни хочуть витіснити ЗСУ із Курської області не тільки через наближення дощів ‒ ISW

Аналітики зазначають, що російська активність на цій ділянці фронту не є ознакою великого наступу, а радше тактичними маневрами, спрямованими на досягнення короткострокових цілей.

Згідно з даними з українських та російських джерел, 12-13 жовтня російські підрозділи, зокрема 336-та морська піхотна бригада (Балтійський флот) та 394-й мотострілецький полк (127-ма мотострілецька дивізія), розпочали наступ поблизу села Левадне, що розташоване на південний захід від Великої Новосілки. Зазначається, що росіяни змогли прорвати українську оборону в цьому районі.

Українські військові спостерігачі підтвердили певне просування російських підрозділів, які досягли околиць Левадного і рухаються в напрямку села Новодарівка. Однак ця інформація поки що не підтверджена ISW.

Читайте також: Україна може втратити Покровськ до кінця року – естонська розвідка

Фахівці Інституту також звертають увагу, що цей наступ не став несподіванкою. Генеральний штаб ЗСУ ще 11 жовтня повідомляв про відновлення російських штурмів на південний захід від Великої Новосілки. Крім того, 3 жовтня речник речник Сил оборони Півдня полковник Владислав Волошин заявляв про підготовку армії РФ до наступальних дій у Запорізькій області. Однак на той момент українські сили не виявили значної концентрації російських військ на південному напрямку.

Аналітики ISW допускають, що дії росіян можуть мати на меті відволікти ЗСУ від ключових напрямків фронту. У такий спосіб окупанти прагнуть утримати українські війська на південному фронті, аби запобігти їхній передислокації до стратегічно важливих районів Донецької області.

Читайте також: У третій штурмовій прокоментували, що дасть росіянам присутність солдатів із КНДР на фронті

Нагадаємо, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець вважає, що після окупації Вугледара росіяни насамперед зосередяться на захопленні Курахового, а потім за сприятливих умов можуть піти на Покровськ.