UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітики оцінили наслідки від імовірної втрати Вугледара

Експерти зазначають, що доля міста значною мірою залежить від рішень українського командування.

Російські війська наблизилися до околиць міста Вугледар у Донецькій області, однак це навряд чи принесе їм значну оперативну перевагу для подальшого наступу на захід регіону.

Як зазначають аналітики Інституту вивчення війни (ISW), Вугледар не є ключовим логістичним вузлом, а більшість основних доріг, що ведуть до міста, вже перебувають під контролем окупантів.

Читайте також: Ситуація навколо Вугледару, який намагаються оточити росіяни, критична і продовжує ускладнюватися — аналітики

За інформацією ISW, росіяни намагаються наступати з двох напрямків: на північно-східному фланзі через село Водяне та на південно-західному через Пречистівку. Мета цих маневрів, ймовірно, полягає в оточенні українських підрозділів у Вугледарі та змушенні їх до відступу.

Орієнтовна карта бойових дій станом на 24 вересня о 17:56 / DeepStateMAP

Попри можливість захоплення міста, експерти зазначають, що швидкість цього процесу великою мірою залежатиме від рішень українського командування. Якщо українські війська вирішать обороняти Вугледар, росіянам може бути важко здобути контроль над містом, яке Україна зміцнювала протягом останніх двох років. Крім того, на темп наступу можуть вплинути погодні умови — наближення осінніх дощів здатне ускладнити російські маневри на флангах Вугледара.

Аналітики ISW підкреслюють, що навіть у разі захоплення Вугледара це навряд чи стане вирішальним фактором у подальших наступальних операціях на заході Донецької області. Місто не є критичним транспортним вузлом, а його захоплення не забезпечить російським силам доступу до нових логістичних шляхів. Українські війська залишатимуться на важливих для їхнього постачання дорогах, навіть якщо росіяни здобудуть контроль над населеним пунктом.

Експерти зазначають, що загальний російський наступ у районах Вугледара та Покровська має на меті розтягнути українські сили вздовж ширшої лінії фронту, але можливе захоплення Вугледара не буде достатньо вагомим з оперативної точки зору, щоб суттєво змінити ситуацію на полі бою.

Читайте також: Росіяни намагаються окупувати якнайбільше територій до зими. Під час переговорів головною буде карта, яка лежатиме на столі — військовий

Нагадаємо, наступальна операція росіян в напрямку міста Вугледар у Донецькій області триває вже багато місяців, проте через низьку медійність цієї ділянки інформації про ситуацію там донедавна було дуже мало. По цій же причині бійців там гірше оснащували, вони відчували ще більший брак боєприпасів, про що самі ж розповідали іноземним ЗМІ ще у березні. Вони також пояснили, що Вугледар важливий для окупантів, адже він є панівною висотою