UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітик розповів, за якої умови ЗСУ можуть втримати Вугледар

Водночас ситуація залишається дуже складною.

Збройні сили України все ще мають можливість утримати місто Вугледар у Донецькій області за умови збереження контролю над єдиною лінією постачання, що проходить на північ від міста.

Російські окупаційні війська намагаються захопити цей стратегічний населений пункт уже два роки, але багатоповерхові будинки серед степу перетворилися на фортецю, яку ефективно захищає 72-га бригада, повідомляє аналітик німецького видання BILD Юліан Рьопке.

Читайте також: "Українцям треба прокинутися, інакше росіяни дістануться великих міст" – майор ЗСУ із третьої штурмової

Орієнтовна карта бойових дій станом на 29 вересня о 16:08 / DeepStateMAP

Експерт зазначив, що останнім часом інтенсивність атак на Вугледар з боку російських військ суттєво зросла. Ворог намагається оточити місто, атакуючи з трьох напрямків, і вже увійшов до його околиць з південного сходу. Єдиний шлях постачання для українських сил залишається на півночі — у напрямку до Курахового. Водночас, окупанти скидають з повітря листівки з вимогою здатися, що Рьопке назвав "примітивною пропагандистською акцією часів Другої світової війни".

Читайте також: Росіяни марять котлом для ЗСУ – оглядач вважає, що українські військові зробили у Вугледарі справжнє диво

"У Вугледарі ще є кілька висотних будинків, які залишаються під контролем українських військових. Висота цих споруд досягає 10 поверхів, що дозволяє ефективно захищатися. Проте ключовою проблемою є логістика, і для ЗСУ важливо зберегти можливість постачання, щоб уникнути повного оточення міста", – пояснив Рьопке.

Експерт також додав, що українські військові мають шанси продовжувати оборону в межах міста, однак ситуація на північному напрямку залишається критичною. Російські війська можуть спробувати перекрити постачання, що загрожує Вугледару ізоляцією від основних сил ЗСУ.

Читайте також: Звільнений командир 72 ОМБр, яка захищає Вугледар, подякував бійцям за службу

Нагадаємо, за інформацією Міноборони Великої Британії, росіяни загрожують Вугледару з трьох боків. Окрім того, аналітики української OSINT-спільноти DeepState вважають, що втрата міста – це питання кількох тижнів або днів