UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітик назвав три цілі курської операції: ЗСУ хочуть змінити наративи про те, що вони програють

Кларк вважає, що довше місяця утримувати російські території оборонці не зможуть. 

Військовий аналітик Майкл Кларк вважає, що український наступ у Курській області має дві політичні та військово-стратегічну цілі. 

"Я впевнений, що вони роблять це, щоб спробувати перевернути наратив про те, що вони повільно програють війну, — сказав він у коментарі Sky News. — Українці втрачали територію — не драматично, але повільно — і було відчуття, що українці не можуть перемогти, тому вони розпочали цей наступ, щоб спробувати дати росіянам привід для занепокоєння". 

Також Сили оборони хочуть "відкликати" російські сили з інших напрямків фронту в Україні. Та Кларк вважає, що довше місяця утримувати курські території оборонці не зможуть — РФ повинна відправити туди свої найкращі підрозділи. 

Третя мета — змінити ставлення США до цієї війни та динаміку дискусії там, аби українців не сприймали як "сміливих невдах", яким доведеться поступатися територіями, підсумував спікер. 

Читайте також: Українські сили риють окопи в Курській області, що вказує на плани залишитись там надовго – Forbes

Нагадаємо, 6 серпня невідомі військові прорвали кордон у Курській області. І хоча офіційно Україна досі не підтвердила свою причетність, диктатор Владімір Путін традиційно поклав відповідальність на "київський режим". Тим часом президент Володимир Зеленський, коментуючи події там, зауважив, що справедливий мир можливий лише через справедливу силу.

Наразі бойові дії в області тривають. На деяких ділянках просування "альтернативних сил" може становити до 600 км квадратних, росіяни втратили контроль над єдиним пунктом прокачування газу до Європи, який залишався у "Газпрому". Також відомо, що кілька сотень тамтешніх військових, серед яких прикордонники та строковики, потрапили в полон. Та у ЗСУ ці події все ще не коментують.