UA / RU
Підтримати ZN.ua

100% бронь: Кабмін визначив, кого не мобілізують навіть із дефіцитною спеціальністю

Передусім це працівники оборонних підприємств.

Керівники підприємств оборонно-промислового комплексу та енергетики зможуть бронювати до 100% працівників. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів, йдеться у повідомленні на офіційному сайті уряду.

Крім того, для критичних підприємств збільшили термін бронювання з шести до 12 місяців і дозволили бронювати військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

Зміни внесено до чинної постанови №76. 

«Виробники зброї, дронів, наші енергетики, які сьогодні відновлюють енергосистему, зможуть бронювати 100% працівників. Таким чином підприємства, які виробляють озброєння, працюють на потреби ЗСУ, зможуть краще планувати свою роботу та ефективно працювати на посилення обороноздатності, а енергетики — забезпечувати людей теплом та електроенергією. Крім того, ми збільшуємо терміни бронювання працівників критичних підприємств із шести місяців до року, дозволяємо бронювати військовозобов’язаних незалежно від віку, військового звання чи ВОС, навіть якщо вона дефіцитна. А також запроваджуємо електронне бронювання», — розповів заступник Міністра економіки Ігор Фоменко.

Заброньованими можуть бути 100% працівників  вугільно-промислового та нафтогазового комплексів та підприємств, які відновлюють чи ремонтують зруйновані або пошкоджені підприємства енергетичного комплексу. Крім того, під повною бронею працівники, які будують фортифікації, на період дії договору будівництва.

Читайте також: Кабмін вніс зміни до постанови про бронь від Мінекономіки: її продовжено на три місяці

Раніше повідомлялося, що для поліцейських і працівників ДСНС, у разі обґрунтованої потреби Міністра внутрішніх справ, кількість заброньованих працівників може становити до 100% працівників. 

Уряд також затвердив механізм бронювання через портал Дія, над яким наразі починає роботу профільне міністерство.

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін повідомляв, що через застосунок "Резерв+" нині 15% військовозобовʼязаних оновили свої облікові дані.