UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні пропонують мобілізувати жінок в умовах скорочення кількості призовників — радник з гендерних питань

Згідно з даними газети The Times, частка жінок у ЗСУ менша, ніж у більшості країн НАТО, і становить 7,3%.

Україна повинна покінчити зі своїм "старомодним менталітетом" щодо жінок і прийняти політику призову жінок на військову службу за ізраїльським зразком, заявила Оксана Григор'єва, радник з гендерних питань командувача Сухопутних військ України. Згідно з даними Міністерства оборони України, зараз в українських Збройних силах служать майже 46 тисяч жінок. Майже всі вони є добровольцями, оскільки обов'язкового призову для жінок не існує.

Але оскільки Україна намагається вирішити завдання призову сотень тисяч чоловіків цього року, на думку Оксани Григор'євою, Україні слід готуватися до того, що в найближчі роки доведеться мобілізувати й жінок. Хоча Зеленський заявив, що не має наміру призивати жінок до армії, ознакою можливої жіночої мобілізації став жовтень минулого року, коли жінок із медичною освітою зобов'язали стати на облік у військкоматах, пише The Times.

Читайте також: Мобілізація жінок: що передбачено у новому законопроєкті

"Наша конституція говорить, що обов'язок кожного українця — захищати Батьківщину, тому буде правильно, якщо жінки теж служитимуть... Наш північний сусід просто так не зникне. Протягом сотень років вони неодноразово нападали на нас. Як і Ізраїль, ми повинні бути готові до цього, а це означає, що потрібно навчати чоловіків і жінок, щоб вони були готові до війни", — сказала Григор'єва в інтерв'ю The Times.

Згідно з даними газети The Times, частка жінок у ЗСУ менша, ніж у більшості країн НАТО, і становить 7,3%. У регулярній армії США останніми роками частка жінок постійно перевищує 17%, у Британії — понад 11%. Серед жінок, які служать в українській армії, менше десятої частини виконують активні бойові завдання, решта працюють медиками, розвідниками та адміністраторами. Лише у 2018 році жінкам дозволили займати військові посади.

Читайте також: Воєнний стан: чи підлягають військовому обліку всі жінки

Нагадаємо, що Росія поширювала фейки про мобілізацію в Україні. Зокрема російська пропаганда розповсюджувала маніпулятивний наратив, що нібито в Україні триває підготовка жінок до бойових дій. Крім того, президент України Володимир Зеленський заявив, що не підпише законопроєкт про мобілізацію жінок.