UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому укріплення ЗСУ на східному березі Дніпра може бути значним – огляд

Українські бійці на передовій кажуть, що війська не лише перейшли на окуповану Росією територію, а й утримали позиції, мабуть, це вперше на запекло оборонюваному лівому березі річки Дніпро в Херсонській області. Нижче наведемо репортаж-огляд журналістки BBC Анастасії Левченко.

Читайте також: Чи зможуть ЗСУ зробити на Дніпрі щось на кшталт висадки союзників у Нормандії – ВВС
 

Розвиток подій – потенційно значний. Контрнаступ України має на меті розрізати окуповану Росією територію, розітнути сухопутний коридор до анексовного  Криму.

У текстовому обміні 46-та бригада повідомила BBC, що війська ведуть важкі бої, намагаючись повністю взяти під контроль село Кринки.

У разі успіху, це поселення дасть передовим підрозділам платформу, з якої вони зможуть розпочати більш масштабний наступ, спрямований на розділення російських військ і перерізання їхніх ліній постачання.

Читайте також: Говорити про ймовірну висадку Збройних сил України на лівому березі Херсонщини ще зарано – Гуменюк

 Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що українські сили продовжують масштабніші, ніж зазвичай, наземні операції на східному березі, а російські військові блогери також відзначають бої в Кринках.

І за цими діями пильно стежать – за успіх тут вболіває і намагається вхопитися українське військове керівництво. Контрнаступ, розпочатий у червні, просувався повільно, з обмеженими територіальними досягненнями.

Але бійці, з якими ми спілкувалися, визнали, що навіть якщо війська візьмуть Кринки, сучасний напад у стилі «висадки в Нормандії» малоймовірним. І вони дали нам уявлення про небезпеки та виклики, з якими вони стикаються, особливо з наближенням зими.

46-та бригада веде бої далі на великій лінії фронту в Запорізькій області з тією ж метою – перекрити доступ Росії до Кримського півострова.

Вони сказали нам, що їм щойно вдалося частково прорвати першу лінію російської оборони біля села Вербове – і що вони успішно націлилися на деякі склади боєприпасів і бази, але цей прогрес був обмеженим.

Читайте також: Росіянам не вдалося вибити ЗСУ з лівобережжя Херсонщини – ISW

Вони описали сильно заміновані російські укріплення та щоденні повітряні атаки на їхніх логістичних маршрутах без, як вони скаржилися, власної авіаційної підтримки.

За їхніми словами, російські війська тримали оборону, а тепер наступають. І з наближенням зими умови погіршуються – для обох сторін.

Дощова погода впливає на роботу безпілотників, розвідувальної техніки та авіації, повідомили військові. Але вони не очікували припинення бойових дій.

"Зима не буде часом для перепочинку", - сказали вони.