UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому операція України в Курській області величезна стратегічна помилка? — The Hill

Старший науковий співробітник Інституту миру та дипломатії вважає, що основна увага України має бути зосереджена на звільненні окупованих територій.

Вторгнення України в Курську область відволікає важливі ресурси з основного поля бою, пропонуючи при цьому незначний стратегічний виграш. Хоча вторгнення завдало певної психологічної шкоди Росії, такі поверхневі перемоги мало що змінюють у динаміці війни, вважає Ендрю Лейтем, старший науковий співробітник Інституту миру та дипломатії.

На думку автора, відволікання сил з основного театру військових дій є величезним стратегічним прорахунком. Кожен солдат, танк і артилерійська установка, задіяні у вторгненні в Росію, є втратою для українських зусиль зі звільнення окупованих територій.

"Україна стоїть перед критичним переломним моментом. Шлях вперед пов'язаний з викликами, але очевидно, що основна увага має бути зосереджена на звільненні окупованих територій. Витрачати дорогоцінні ресурси на символічний жест [операцію в Курській області] — це розкіш, яку країна не може собі дозволити.

Читайте також: ЗСУ знищили останній міст, який росіяни могли використовувати для перекидання резервів до зони українського прориву в Курській області РФ

Натомість сенатор Марк Келлі вважає, що рішення України протистояти триваючому російському вторгненню шляхом нападу на саму Росію може змінити хід цієї війни. Він додав, що операція в Курській області "поставила Путіна на місце".

Детальніше про українську операцію у Курській області, її наслідки для режиму Путіна та перебігу російської агресії проти України читайте у статті Володимира Кравченка "Курська операція. Чим Путін відповість на приниження?".