UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збитки, завдані ураганом «Мілтон» — названо цифру

Наразі люди потроху повертаються до своїх домівок.

За оцінками експертів, ураган «Мілтон» завдав приголомшливих збитків у 50 мільярдів доларів, заявив президент США Джо Байден, який в неділю планує вирушити до Флориди, щоб відвідати райони, де пронісся потужний шторм.  Про це пише The Guardian.

Влада Сполучених Штатів провела першу оцінку  наслідків смертоносного шторму, який породив торнадо, що обрушилися на центральну Флориду, а потім пронеслися приблизно на 280 км через сушу, від Мексиканської затоки до Атлантичного океану. Негода спричинила загибель людей, руйнування будинків і залишила по собі вулиці, заблоковані обірваними лініями електропередач, поваленими деревами та сміттям.

Внаслідок урагану загинули щонайменше 16 людей і їх кількість може зрости з огляду на нову інформацію, що надходить постійно.

У п’ятницю мільйони жителів центральної Флориди все ще хвилювалися, хоча найгірші побоювання щодо масштабного шторму не виправдалися, і він увійшов у штат і вийшов із нього набагато швидше, ніж очікувалося спочатку.

«Мілтон» обрушився на сушу менш ніж через два тижні після того, як ураган «Хелен» вдарив по північно-західній частині Флориди, і пройшовся над землею як тропічний шторм з несподівано високою кількістю загиблих у 230 осіб – найбільшою відтоді, як ураган Катріна вразив Новий Орлеан у 2005 році, і внаслідок повеней та сильних вітрів завдав шкоди 10 штатам

Руйнівний «Мілтон», який спричинив десятки торнадо у Флориді в середу, зруйнував приблизно 150 будинків та знеструмив понад 3,3 мільйона споживачів. У п'ятницю вдень близько 2 мільйонів жителів залишалися без світла.

14-річного хлопчика знайшли плаваючим на шматку огорожі, а екіпаж вертольота берегової охорони врятував чоловіка, який плив на скрині з льодом зі свого човна в Мексиканській затоці.

Однак «Мілтон»не завдав того масштабу руйнувань, якого боялася влада. Масова евакуація, безсумнівно, зменшила кількість загиблих. Тампа була врятована від прямого удару, і 15-футовий штормовий сплеск, якого побоювалися, так і не відбувся, оскільки він вийшов на берег Сієста-Кі, бар’єрного острова, який захищає південну Сарасоту від Мексиканської затоки та зазвичай відомий своїми чудовими піщаними пляжами і блискучою водою.

Найсильніший штормовий сплеск був в окрузі Сарасота – 2,5-3 метри. Це нижче, ніж у найгіршому місці під час урагану «Хелен». Однак 45 см дощу, який випав у деяких районах, усе ще спричиняє повені. Мости та аеропорти знову відкрилися, і люди повертаються, щоб побачити, що залишилося від їхніх домівок. Деякі вціліли, деякі зруйновані, інші – засипані піском від морських хвиль.

Подекуди повідомлялося про нестачу палива для транспортних засобів. Під час евакуації багатьом було важко знайти місце для заправки, а тепер люди намагаються повернутися додому. За даними Gasbuddy, у всьому штаті 29% автозаправних станцій були без палива, а в районі Тампи та Санкт-Петербурга цей відсоток зріс до 73% .

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс заявив, що це не «найгірший сценарій». Він висловив упевненість, що інфраструктура дуже швидко відновиться.

Читайте також: Ледь помітний шторм перетворився на руйнівний ураган за кілька годин: чому

Серед загиблих внаслідок «Мілтона» п’ятеро людей, які загинули від торнадо в заміському клубі Spanish Lakes поблизу Форт-Пірса на атлантичному узбережжі Флориди та жінка, на яку впала гілка дерева в Тампі. Ще дві жінки загинули через повалені дерева у Волуському повіті.

Байден наголосив, що уряд надає всі необхідні ресурси для ліквідації збитків, спричинених штормом, і подякував тим, хто першим реагує:  енергетикам, державним і місцевим посадовцям, а також іншим працівникам і волонтерам, які допомагають у відновленні.

Федеральна влада заявила, що є достатньо ресурсів, щоб впоратися з «Мілтоном» і «Хелен», але до кінця сезону ураганів, який може тривати до кінця листопада, гроші можуть закінчитися

У п’ятницю Байден заявив, що звернеться до Конгресу США з проханням про виділення додаткових коштів.

Але вартість «Мілтону» також підраховується в політичних балах. Стихія спричинила люті суперечки між кандидатами на національних виборах наступного місяця.

Віцепрезидентка Камала Гарріс та Білий дім розкритикували кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа за його нападки за те, як федеральна влада впоралася із ураганами «Хелен» і «Мілтон», а також припустили, що він намагається використати смертоносні шторми на свою політичну користь.

«У цій кризі, як і в багатьох питаннях, які стосуються людей нашої країни, я вважаю, що дуже важливо, щоб керівництво визнавало гідність [постраждалих]. Мушу підкреслити, що зараз не час гратися в політику», — наголосила Камала Гарріс.

Коментарі віцепрезидентки з’явилися після того, як Трамп заявив, що відповідь адміністрації Байдена була недостатньою та спланованою партійно, що призвело до того, що республіканські виборці були покинуті, а «американці потонули» після «Хелен», особливо в Північній Кароліні . 

«Вони дозволили цим людям несправедливо страждати», – сказав він. Його коментарі викликали критику обох партій, у тому числі з боку деяких місцевих і державних республіканських лідерів у постраждалих районах.

Байден назвав передвиборчу кампанію республіканців «такою до біса неамериканською з тим, як вони говорять про це», і звернувся безпосередньо до Трампа: «Отямся, чоловіче!».

У п’ятницю вдень у Білому домі, коли журналісти запитали, чи Трамп винен у поширенні дезінформації, Байден сказав: «Ні, він просто забагато патякає!».

Не вдаючись до подробиць, президент також сказав, що «ті, хто поширюють цю брехню,... заплатять за це».

Метеорологи, які стежили за «Мілтоном», опинилися у епіцентрі теорій змови про те, що вони нібито контролюють погоду, аж до версії, що вони роблять це за допомогою ядерного вибуху. Деякі з них навіть  стикалися з погрозами смерті.

«Я ніколи не бачила, щоб шторм зібрав стільки дезінформації, ми просто невпинно гасили пожежі недостовірної інформації. Але вбивство метеорологів не зупинить урагани», — сказала метеоролог CBS Кеті Ніколау, додавши, що не може повірити у те, що їй довелося про це говорити.