UA / RU
Підтримати ZN.ua

Занадто багато американських товарів все ще потрапляють до РФ — представник адміністрації Байдена

США та їхні союзники намагаються зупинити потік деталей до Росії, які вона використовує для виробництва зброї. 

Тривожна кількість російської зброї оснащена електронними компонентами, виробленими компаніями США та країн-союзників, заявив у вівторок, 28 травня, представник адміністрації американського президента Джо Байдена, закликавши компанії зупинити потік деталей до РФ, який сприяє продовженню війни проти України. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: ЄС ввів персональні санкції для російських суддів і прокурорів

“Відсоток російських бойових озброєнь з компонентами брендів США або союзників викликає тривогу і є неприйнятно високим”, - сказав заступник радника з національної безпеки США Даліп Сінгх.

США та їхні союзники намагаються зупинити потік деталей до Росії. Експортний контроль, який спрямований на переміщення товарів, а не фінансові операції, було важко забезпечити, оскільки виробники не мають великих внутрішніх відділів контролю, які з'явилися в банківському секторі за останні два десятиліття санкційної політики Штатів.

“Після (терористичного акту - ред.) 11 вересня 2001 року знадобилися десятиліття, щоб побудувати архітектуру фінансових санкцій. Ми повинні зробити це з надвисокою швидкістю для технологічних компаній та виробників товарів”, - додав заступник радника з національної безпеки США.

Сінгх, який відіграв важливу роль у запровадженні першого раунду економічних обмежень проти Росії в перші дні повномасштабного вторгнення в Україну, сказав, що його коментарі були “терміновим закликом до корпоративної відповідальності”. 

Читайте також: Заходу потрібно запровадити більше санкцій, щоб протистояти російській військовій економіці — чиновник Білого дому

Раніше повідомлялося, що США просили американські фірми припинити поставки товарів більш ніж 600 іноземним компаніям через побоювання, що ці товари можуть бути перенаправлені в Росію.

Після повномасштабного вторгнення Штати та понад 30 інших країн запровадили низку санкцій, спрямованих на послаблення здатності РФ вести війну, зокрема, перекриваючи доступ до західних технологій. Проте західні компоненти продовжують знаходити в російському озброєнні.

Про те, як працює російський “паралельний імпорт”, завдяки якому РФ досі купує обладнання для виробництва зброї, раніше розповідав Олександр Лємєнов.