UA / RU
Підтримати ZN.ua

Замах на Трампа не змінив настрої виборців США – опитування

Водночас, чимало американців побоюються політичного насильства.

Після замаху на Дональда Трампа американці побоюються, що ситуація у країні виходить з-під контролю, а також зростають побоювання, що вибори 5 листопада можуть спровокувати посилення політичного насильства. Такими є дані свіжого опитування Reuters/Ipsos. 

Дводенне опитування показало, що кандидат у президенти від Республіканської партії Трамп має незначну перевагу серед зареєстрованих виборців:  43% проти 41% у чинного президента США від Демократичної партії Джо Байдена. Ця перевага, наголошує видання, є в межах похибки опитування у 3 відсоткові пункти, що свідчить про те, що спроба замаху на Трампа не викликала серйозних змін у настроях виборців.

Однак 80% виборців – однаково демократи і республіканці –  заявили, що погоджуються з твердженням, що "країна виходить з-під контролю". Опитування, яке проводилося в Інтернеті, охопило 1202 дорослих американця по всій країні, зокрема 992 зареєстрованих виборця.

Читайте також: Розвідка США має дані, що Іран готує усунення Трампа — CNN

Близько 84% виборців заявили, що вони стурбовані тим, що екстремісти чинитимуть акти насильства після виборів: це більше, ніж результати проведеного в травні опитування, яке показало, що такий страх відчувають 74% виборців.

Побоювання поширення політичного насильства стали більш помітними в Америці після того, як тисячі прихильників Трампа напали на Капітолій США 6 січня 2021 року, намагаючись скасувати програш Трампа на виборах Байдену. Чотири людини загинули у день нападу, а один офіцер поліції Капітолію, який протистояв бунтівникам, помер наступного дня.

Лише 5% респондентів заявили, що для когось у їхній політичній партії є прийнятним вчиняти насильство для досягнення політичної мети, порівняно з 12% у опитуванні у червні 2023 року.

Замах на життя Трампа домінував у заголовках ЗМІ та підживив дискусію серед деяких його консервативних християнських прихильників про те, що він захищений Богом.

Згідно з опитуванням Reuters/Ipsos, 65% республіканців вважають, що те, що Трамп вижив, є “провидінням”, або “божою волею”.  Із цим погодилися 11%  демократів.

Сполучені Штати вирізняються серед багатих країн своєю прихильністю до релігії. В останні десятиліття євангельські християни приєдналися переважно до прихильників Республіканської партії. Близько 77% американців, опитаних у 2022 році, сказали, що вірять у Бога, порівняно з 56% канадців і 39% британців.

Читайте також: Замах на Трампа: як напади на президентів і кандидатів формували історію США

Трамп ледве уникнув смерті в суботу, коли куля потенційного вбивці заділа його вухо під час виступу кандидата на передвиборчому мітингу в Пенсільванії. Стрілянина нагадала бурхливі політичні періоди, такі як 1960-ті роки, коли в 1963 році було вбито президента-демократа Джона Ф. Кеннеді, а у 1968 році – кандидата в президенти від демократів Роберта Ф. Кеннеді.

Тим часом аналітики вважають, що замах може підвищити шанси Трампа на перемогу у виборах. Фото колишнього президента з піднятим над головою кулаком і закривавленим правим вухом в оточенні агентів Секретної служби заполонили соціальні мережі й телебачення — прихильники республіканця перетворюють інцидент на метафору стійкості Трампа.