UA / RU
Підтримати ZN.ua

Замах на Дональда Трампа: що відомо про підозрюваного

У своїх соцмережах чоловік, зокрема, писав, що хоче вбити президента РФ Владіміра Путіна.

Підозрюваним у новому замаху на Дональда Трампа, коли той грав у гольф, є 58-річний Райан Веслі Рут. Під час арешту в нього виявили два рюкзаки та камеру GoPro, а автомат АК-47 знайшли в кущах поблизу місця інциденту. Також у своїх соцмережах він висловлював підтримку Україні та займався рекрутингом іноземців у ЗСУ.

Про це повідомляє Associated Press.

За даними Fox News, Рут наблизився до нього на відстань приблизно 400 метрів і просунув дуло автоматичної зброї через паркан. Секретна служба вчасно помітила нападника та відкрила вогонь, проте йому вдалося втекти. Пізніше підозрюваного затримали.

Читайте також: Трамп каже, що "отримав кулю за демократію"

Getty Images

Райан Рут навчався в Державному сільськогосподарському та технічному університеті Північної Кароліни і близько 2018 року переїхав на Гаваї. У своїх соціальних мережах він описував себе як людину з «механістичним складом розуму», яка цікавиться «ідеями, винаходами та творчими проєктами».

Рут уже мав судимість: у 2002 році його засудили за володіння зброєю. У статті газети News & Record зазначається, що його заарештували після тригодинного протистояння з поліцією, яке сталося після того, як він забарикадувався в будівлі покрівельної компанії зі зброєю в руках.

Власник компанії Camp Box Honolulu, яка займається будівництвом ангарів і сараїв, Рут вів активну діяльність у соцмережах до 2023 року, часто висловлюючи критику на адресу Трампа, Байдена та інших американських політиків. На своїй сторінці в X (колишній Twitter) Рут публікував дописи, у яких висловлював підтримку Україні.

Суперечки між політичними таборами загострилися після інциденту: республіканці звинувачують Рута у прихильності до лівих ідей та України, вказуючи на його фотографії з Києва. Демократи зі свого боку підкреслюють, що він був противником вакцин і навіть голосував за Трампа у 2016 році, проте згодом змінив свою думку.

В інтерв'ю Newsweek чоловік розповідав, що у 2022 році займався пошуком іноземців для участі у війні на боці України. Рут намагався залучити афганських солдатів, що втекли від талібів, для участі у бойових діях на українському фронті. Сам підозрюваний провів кілька місяців в Україні, займаючись організацією рекрутингу, про що розповідав у своїх інтерв’ю. За інформацією OSINTdefender, Рут також намагався вступити до міжнародного легіону, проте ці спроби не увінчалися успіхом.

Newsweek

Читайте також: Прибічники Трампа продають футболки з його зображенням з місця замаху

Ця подія сталася майже рівно через два місяці після того, як на Трампа було скоєно замах під час мітингу в Батлері, штат Пенсільванія. Тоді Трамп отримав незначне поранення вуха. Зокрема снайпери Секретної служби убили 20-річного Томаса Метью Крукса, який 13 липня вистрілив із гвинтівки AR-15 із даху будівлі біля місця, де виступав Трамп. Крукс також убив одного учасника мітингу і поранив двох інших.