UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові США затримали ключового бойовика "Ісламської держави"

Збройні сили США заявили в понеділок, що затримали оператора екстремістського угруповання «Ісламська держава» під час вертолітного рейду на півночі Сирії. Про це  йдеться на сторінці Сил Центрального командування Штатів.

Читайте також: Після землетрусу із в'язниці у Сирії втекли 20 в'язнів, більшість із них – бойовики ІДІЛ

Оператор, Абу Халіл аль-Фадані, «був оцінений як такий, що мав стосунки з мережею ІДІЛ у регіоні», – йдеться в заяві.

Його захоплення в суботу збільшує ймовірність того, що американці зможуть націлитися на додаткових членів групи, сказав речник командування, підполковник Трой Гарлок.

США мають приблизно 900 військовослужбовців у Сирії, зосереджених на протидії залишкам угруповання «Ісламська держава», яке утримувало широку частину території Сирії до 2019 року.

Читайте також: Британія внесе "Вагнера" до чорного списку — поряд з ІДІЛ і "Аль-Каїдою": що це означатиме для найманців

Новина про захоплення надійшла, коли підтримувані США курдські сили запровадили комендантську годину після продовжених сутичок із ворогуючими арабськими ополченцями. Згідно з повідомленнями сирійських ЗМІ та активістів, Сирійські демократичні сили в понеділок запровадили комендантську годину в кількох містах провінції Дейр-ель-Зур, у тому числі в Зібані, недалеко від кордону з Іраком, де базуються американці.

З 2015 року там перебувають сотні  військових США. У багатій на нафту провінції знаходяться найбільші в Сирії родовища нафти.

Читайте також: Літаки РФ у Сирії переслідували безпілотники США, які виконували місію проти цілей ІДІЛ 

У Сирії продовжується кривава 12-річна громадянська війна, яка забрала життя півмільйона людей. Сирійський уряд президента Башара Асада в Дамаску вважає очолювані курдами бойовиками сепаратистів і засудив їхній союз зі Сполученими Штатами у війні проти бойовиків "Ісламської держави" та їхнього самоврядного анклаву на сході Сирії.