UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові США розробляють плани на випадок провалу переговорів про припинення вогню в Секторі Гази — FT

Переговори залишаються в глухому куті, Ізраїль і ХАМАС розходяться в поглядах на низку питань. 

Американські військові готуються до можливого провалу переговорів про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС на тлі побоювань, що це може призвести до масштабнішого регіонального конфлікту. Про це в четвер, 5 вересня, заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Сі Кей Браун в інтерв'ю Financial Times.

Читайте також: США висунули лідерам ХАМАС звинувачення у вбивствах американців в Ізраїлі

“[Я] думаю про те, [якщо] переговори зайдуть у глухий кут або повністю припиняться, як це вплине на напруженість у регіоні та що ми повинні зробити, аби бути готовими до цього в разі зміни ситуації”, - зазначив він, додавши, що оцінює, як регіональні гравці відреагують на провал переговорів.

“Чи збільшать вони (регіональні гравці — ред.) будь-яку свою активність, яка потенційно може піти шляхом прорахунків і призвести до розширення конфлікту. Я зосереджений на тому, як нам не розширити конфлікт, а також на тому, як захистити наші сили”, - сказав генерал.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у четвер, 5 вересня, припустив, що Штати найближчими днями поділяться з Ізраїлем і ХАМАС “думками про те, як саме вирішити питання, що залишилися невирішеними”. Після цього, за його словами, сторони “самі прийматимуть рішення”.

У той час як США намагаються зберігати оптимізм щодо переговорів, прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу публічно применшує прогрес і в четвер заявив в інтерв'ю Fox News, що угода “не є близькою”.

Високопоставлені американські чиновники охарактеризували переговори як завершені на 90%, але визнали, що складні питання залишаються невирішеними. Вони відкинули критику про надто оптимістичний настрій щодо процесу.

“Ми зіштовхнулися з невдачами. Без сумніву, ми тут, в адміністрації, розчаровані тим, що досі не змогли укласти цю угоду”, - заявив у четвер речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Днями лідер США Джо Байден висловив розчарування роллю Нетаньягу в переговорах. На запитання, чи вважає він, що ізраїльський прем'єр робить достатньо для досягнення угоди, американський президент відповів “ні”. Тим не менш, Вашингтон значною мірою покладає відповідальність на ХАМАС і останніми днями публічно звинувачує бойове угрупування в тому, що переговори зайшли в глухий кут.

Високопоставлений американський чиновник заявив, що смерть шести ізраїльських заручників у полоні бойовиків минулого тижня “додала відчуття терміновості до [переговорного] процесу”, але водночас “поставила під сумнів готовність ХАМАС піти на будь-яку угоду”.

Читайте також: Ізраїль та "Хезболла" обмінялися повітряними ударами — Reuters

Адміністрація Байдена розглядає переговори про припинення вогню в Секторі Гази як ключ до зниження напруженості на Близькому Сході та уникнення повномасштабної регіональної війни.

Наразі переговори залишаються в глухому куті. Ізраїль і ХАМАС розходяться в поглядах щодо деталей звільнення заручників, а також щодо наполягання Ізраїлю на збереженні позицій своїх військ на смузі вздовж кордону Сектору Гази з Єгиптом, відомої як Філадельфійський коридор.