UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна проти України не послабила бажання РФ втрутитися у вибори в США — американські спецслужби

Серед основних країн, які планують втручання, спецслужби США назвали Росію, Китай та Іран.  

Війна проти України не послабила бажання Кремля втрутитися у вибори в США 2024 року і посіяти розбрат у Сполучених Штатах, заявили двоє високопоставлених представників американських спецслужб. Про це повідомляє CNN.

Читайте також: У скількох штатах США можуть заборонити участь Трампа у виборах: дані NYT

Директор Агентства національної безпеки Пол Накасоне, який сидів поруч з директором ФБР Крісом Реєм на конференції в Нью-Йорку, сказав аудиторії, що Росія все ще має можливість, попри виснажливу війну проти України, втрутитися у президентські вибори в Сполучених Штатах.

"Це важливий рік для них. Вони дивляться на це [вибори в США], і я припускаю, що з огляду на виклик, який вони мають в Україні, очевидно, це те, на що вони хочуть вплинути”, - заявив Накасоне.

“У будь-якому випадку, можна стверджувати, що їхня увага до України збільшила бажання зосередитися на спробі сформувати те, як ми (США) виглядаємо і як ми думаємо про проблеми, оскільки політика США має глибоке значення для їхнього абсолютно неспровокованого і обурливого вторгнення в Україну”, - сказав Рей.

Читайте також: Не Трампом єдиним: кандидат у президенти Рамасвамі хоче, аби США вийшли з НАТО — Politico

Раніше високопоставлений представник Міністерства юстиції США з питань кібербезпеки Шон Ньюелл заявив, що зосередженість російських спецслужб на Україні пішла на користь США.

"Всі [російські] спецслужби, які ми щодня перевіряємо на предмет діяльності, спрямованої проти Сполучених Штатів, зараз приділяють час і увагу Україні з очевидних причин", - сказав Ньюелл.

Але російська розвідка продовжує вивчати те, як вона може вплинути на підтримку України з боку США, додав він.

І Накасоне, і Рей висловили впевненість у здатності захисту виборів завдяки "експоненціально більш досконалій" співпраці між органами національної безпеки, кібер-агенціями та приватним сектором, однак визнали, що іноземні супротивники також покращують свої можливості.

"Загрози стали складнішими, але і захист став кращим", - сказав Рей.

Рей і Накасоне назвали Росію, Китай та Іран основними гравцями, які прагнуть втрутитися в американські вибори.

За словами директора ФБР, “армія хакерів” Китаю більша, ніж у всіх великих країн разом узятих, і в 50 разів більша, ніж та, що є в його розпорядженні. Накасоне погодився, що США ніколи не зрівняються з Китаєм за кількістю хакерів, але додав, що Штати мають якісну перевагу.

Читайте також: Трамп розраховує на перемогу в штаті, який першим обиратиме кандидата в президенти від республіканців

Раніше США оприлюднили доповідь розвідки про те, що РФ використовувала шпигунів, соціальні мережі та свої ЗМІ, щоб підірвати віру людей в чесність демократичних виборів у всьому світі, зокрема і в США у 2020 році. Посадовці надіслали цей документ у понад 100 країн.

Зазначається, що Росія використовує як відкриті, так і приховані механізми для впливу, зокрема довірених осіб, якими керують російські спецслужби.