UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори в США: у деяких штатах розпочалося дострокове голосування

До дня виборів 5 листопада залишається понад місяць.

У п'ятницю, 20 вересня, у деяких американських штатах, зокрема, у Вірджинії, Південній Дакоті й Міннесоті, вже розпочалося дострокове голосування. Виборці обирають між кандидатом у президенти від демократів Камалою Гарріс і її республіканським суперником Дональдом Трампом, повідомляє “Голос Америки”.

Читайте також: Тейлор Свіфт, Опра Вінфрі та Джордж Клуні: чи має значення підтримка знаменитостей на виборах у США — FT

Хоча Трамп раніше часто заявляв про скептичне ставлення до дострокового голосування, цьогоріч Національний комітет Республіканської партії розглядає таку концепцію як важливий спосіб зібрати голоси заздалегідь, адже погода й низка інших факторів ризикують вплинути на явку виборців безпосередньо в день голосування 5 листопада.

Демократи свого часу використовували дострокове голосування, щоб зібрати мільйони голосів. Згідно з цифрами проєкту “Вибори в США” Університету Флориди, у 2018 році на демократів припав 41% дострокових голосів у 24 американських штатах, які надають інформацію щодо партійної приналежності. У республіканців цей показник становив 35,1%.

Розрив збільшився в 2022 році —  на демократів припало 42,5% дострокових голосів, а 33,8% — на республіканців.

Читайте також: Гарріс випереджає Трампа у трьох штатах: опитування

У кожному з 50 американських штатів є власні процедури голосування: дострокове голосування поштою або особисто, голосування безпосередньо в день виборів або ж поєднання цих трьох варіантів. Окрім голосування за нового президента, американці також віддають голоси на місцевих і регіональних виборах.