UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виборча кампанія Трампа отримала понад $400 млн внесків від донорів

Прихильники республіканця почали активніше виділяти кошти на його підтримку.    

Групи зі збору коштів, які підтримують кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа, зібрали понад 400 мільйонів доларів для його президентської виборчої кампанії в період з квітня по червень — це рекорд у другому кварталі, який майже відповідає сумам, зібраним протягом усієї його кампанії 2016 року, згідно з аналізом Financial Times.

Читайте також: Розвідка США має дані, що Іран готує усунення Трампа — CNN

Ця цифра, яка, ймовірно, зростатиме, оскільки все більше комітетів політичних дій, що допомагають фінансувати кампанії, звітуватимуть цими вихідними, втричі перевищує загальну суму за перший квартал і приблизно вдвічі перевищує зафіксовані внески за той самий період перед виборами 2020 року.

Величезні кошти надійшли від менших донорів, розлючених обвинувальним вироком Трампа у справі про гроші “за мовчання”, а також мільярдерів, які долучилися до його кампанії.

Понад 450 тисяч доларів надійшло до протрампівських груп 31 травня, після того, як присяжні визнали Трампа винним у справі про фальсифікацію ділової документації.

Звіти груп також показують, що їхні юридичні витрати зросли до більш ніж $84 млн з початку кампанії.Вони використали частину зібраних коштів, щоб допомогти Трампу під час розгляду справи.

Президент США демократ Джо Байден випереджав Трампа у зборі коштів, поки республіканець використовував гроші донорів, щоб перемогти суперників на праймеріз і заплатити своїм адвокатам. До кінця березня групи, що підтримують Байдена, зібрали загалом $413 млн, а протрампівські групи отримали близько $326 млн внесків.

Найближчими днями очікується надходження нових звітів за червень, які, ймовірно, дадуть повнішу картину фінансування обох кампаній.

Групи, пов'язані з Байденом, які подали звіти за другий квартал у понеділок, 15 липня, повідомили, що за цей період зібрали $270 млн — це приблизно відповідає загальній сумі внесків його прихильників на тому ж етапі перегонів 2020 року.

Ще більше груп мають відзвітувати до цих вихідних, що збільшить загальну суму. Але демократи побоюються, що збір коштів для президента може зіштовхнутися з труднощами після його слабкого виступу на дебатах з Трампом 27 червня.

Проблеми Трампа, включаючи кримінальні справи й нещодавній замах на його життя, спонукали мільярдерів від Кремнієвої долини до Волл-стріт робити внески на підтримку кампанії республіканця.

Бізнесмен Тім Меллон став одним із найбільших донорів Трампа, надавши 75 млн доларів протрампівському комітету політичних дій, в тому числі 50 млн доларів на наступний день після обвинувального вироку проти колишнього президента за фальсифікацію ділової документації. Колишній директор Marvel Entertainment Ісаак Перлмуттер надав кампанії Трампа $10 млн після оголошення вироку.

Цей імпульс продовжився і в третьому кварталі. засновники компанії Andreessen Horowitz, відомі фігури в Кремнієвій долині Марк Андрессен і Бен Горовіц також планують надати кошти на кампанію Трампа.

Також, після того, як Трамп пережив замах, його публічно підтримали відомі американські бізнесмени Ілон Маск і Білл Екман, потенційно сигналізуючи про перспективу подальших значних внесків на кампанію республіканця.

Читайте також: Колишні головні суперники Трампа підтримали його на з'їзді республіканців, демонструючи єдність партії

Багато великих американських компаній та їхні власники-мільярдери поставили на перемогу Трампа й почали допомагати йому і словом, і ділом, а точніше — грошима.

Водночас, у деяких найбагатших донорів Трампа збереглися фінансові та ділові зв’язки з РФ. Якщо експрезидент Штатів знову прийде до влади, ці донори, ймовірно, захочуть впливати й на зовнішню політику США. Про це розповідала Анна Бродські-Кроткіна в статті “Донори Трампа: що їх пов’язує з Росією”.