UA / RU
Підтримати ZN.ua

В НАТО немає консенсусу щодо запрошення України до Альянсу — Білий дім

Наразі ведеться робота із союзниками щодо посилення українських військових на полі бою.

У країнах-членах НАТО наразі немає консенсусу щодо надання Україні запрошення в Альянс, повідомив під час телефонного брифінгу неназваний високопоставлений представник адміністрації президента США Джо Байдена, відповідаючи на питання щодо Плану перемоги України та, зокрема, його пункту стосовно гарантій безпеки.

"Але, як ви знаєте, на саміті НАТО лише пару місяців тому — в липні – всі 32 члени Альянсу підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Тож питання полягає в тактиці того, як просувати цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків”, – зазначив посадовець.

Він додав, що наразі в адміністрації американського президента спільно з партнерами працюють над іншими елементами плану.

Читайте також: "Абсолютно логічно та правильно": Залужний прокоментував план перемоги Зеленського

“Деякі з них, очевидно, є довгостроковими, і Україна хотіла б бачити їх реалізованими упродовж багатьох-багатьох років, можливо, навіть десятиліть. Інші є більш короткостроковими, особливо з точки зору деяких військових можливостей, які вони прагнуть забезпечити для себе вже зараз. І дещо з цього ми вже активно робимо”, – наголосив співрозмовник.

Як зазначив представник Білого дому – метою Сполучених Штатів і президента Байдена є поставити Україну в сильну позицію у протистоянні з Росією.

“Ми хочемо, щоб Україна перемогла у цій війні. І ми повинні дати їй можливості, які їй для цього потрібні. Але ми не можемо зробити це самотужки, ми маємо зробити це разом з нашими партнерами і союзниками”, – пояснив представник адміністрації, додавши, що це питання буде розглянуте на зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн.

Він нагадав, що відкладену раніше зустріч проведуть у листопаді. Водночас, він наголосив, що у США розуміють терміновість потреб Києва.

Читайте також: У світі реагують на представлений Зеленським план перемоги

“Нагальність моменту, безумовно, усвідомлюється, і саме тому президент очолює ці зусилля, щоб забезпечити Україну необхідним обладнанням. Путін знає, що час не на його боці, що час насправді на боці України, і що ми будемо разом з Україною і дамо їй те, що їй потрібно для переваги", – підсумував посадовець.

Як повідомив Володимир Зеленський під час презентації плану у Верховній Раді, таємні додатки до трьох пунктів плану отримали лідери Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини. 

Представляючи у Верховній Раді План перемоги, Володимир Зеленський назвав першим пунктом запрошення України до НАТО. Зараз.

Чи реально це? Так, наша країна має нехай невеликий, але шанс одержати запрошення до Альянсу протягом найближчих місяців.

Чому трохи прочинилося вікно можливостей і якими є перспективи України — читайте в статті Володимира Кравченка «Запрошення України до НАТО. Чи увірветься вітер змін у кватирку можливостей».