UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ультраправі республіканці внесли подання про усунення МакКарті з поста спікера Палати представників США

У такий спосіб вони хочуть покарати його за співпрацю з демократами із запобіганню шатдауну.

Представник Республіканської партії Метт Гетц у понеділок ввечері вніс пропозицію про усунення Кевіна МакКарті з посади спікера Палати представників, повідомляє ABCNews.

Відповідно до регламенту Палати, пропозиція має бути проголосована упродовж двох законодавчих днів відповідно до правил палати.

«Спробуй», — незабаром відповів МакКарті в X (раніше Twitter).

Ґетц незадоволений тим, як МакКарті впорався з витратами та бюджетними дискусіями відтоді, як Республіканська партія взяла під контроль Палату представників у січні, та стверджує, що той порушив обіцянки іншим консерваторам щодо методів керування.

"Кевін МакКарті в той чи інший момент збрехав усім нам", — наголосив законодавець.

МакКарті, у свою чергу, висловив упевненість у тому, що йому вдасться протистояти спробам відкликання і припустиив, що Гец керується «особистими образами». Той, втім, заперечив це.

«Давайте покінчимо з цим. Давайте почнемо працювати. Якщо він засмучений через те, що намагався змусити нас припинити роботу, а я зробив все, щоб уряд не зупинився, тоді давайте поговоримо про це», — сказав МакКарті.

 Кевіну МакКарті для того, аби відхилити цю ініціативу, знадобиться більшість голосів. Незрозуміло, чи є у Ґетца підтримка більша за кілька його колег-консервативних республіканців, однак принаймні одна демократка – конгресвумен Александрія Окасіо-Кортез – заявила, що проголосує за усунення спікера.

Попри те, що спроби усунення спікера траплялись в історії Сполучених Штатів, досі жодного з них не знімали у такий спосіб із займаної посади.

Як пише видання, Ґетц зізнався що може не мати голосів для висловлення недовіри МакКарті, проте додав, що не полишить спроб усунути його.

Читайте також: Україна не отримає великий пакет військової допомоги, якщо кордон США не буде в безпеці — Маккарті

Як повідомляло видання The Washington Post, деякі члени ультраправої частини партії об'єднуються навколо кандидатури представника команди Маккарті Тома Еммера (штат Міннесота), і пропонуватимуть його на посаду наступного спікера, якщо їм вдасться успішно змістити Маккарті.