UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські військові навчаються використовувати ізраїльську систему оповіщення про ракетний удар

Передбачається, що початково її буде запущено в Києві.

Українські та ізраїльські військові спільно працюють на території Польщі над впровадженням в Україні системи оповіщення про повітряну небезпеку. Про це заявив міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен, повідомляє Укрінформ.

Вона призначена для виявлення ракет і безпілотників та відстежування їхньої траєкторії руху. Очікується, що ізраїльська система дозволить швидше вмикати сирени повітряної тривоги лише в тих місцях, де є реальна небезпека ракетного обстрілу або атаки ворожих безпілотників.

“Поки ми тут говоримо, ізраїльські та українські військові працюють спільно у Польщі з метою імплементації нашої системи попередження, яка буде рятувати життя цивільних осіб в Україні”, – сказав він.

Читайте також: Нідерланди замовили 20 новітніх РСЗВ у Ізраїлю

Раніше посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявляв, що спершу розгортання буде пілотним, ймовірно, у Києві. Очікувалося, що це відбудеться в травні. Якщо все працюватиме добре – згодом систему розгорнуть і в інших регіонах України.

Посол зазначив, що систему оповіщення "Червоний колір", також відому як Tzeva Adom, спеціально адаптують під українські реалії.

Tzeva Adom створена для виявлення ракет та безпілотників. Траєкторію руху відстежують за допомогою радарів спостереження за повітряним простором у напрямку територій, із яких зазвичай проводять обстріл.

Раніше повідомлялося, що перші серійні бронетранспортери Eitan передали бригаді Nahal Збройних сил Ізраїлю.