UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угоду про ліміт державного боргу США розгляне Конгрес

Контрольована республіканцями Палата представників вже найближчими днями може провести голосування.

Республіканці в Палаті представників мають намір провести через Конгрес угоду про обмеження боргу, повідомляє Reuters.

Комітет із регламенту заявив, що розгляне угоду у вівторок вдень. Це може відкрити шлях для голосування в контрольованій республіканцями палаті.

Перш ніж документ підпише Джо Байден, він також має пройти підконтрольний демократам Сенат.

Як повідомляє видання, перспективи ухвалення угоди залишаються невизначеними, оскільки радикальні представники обох партій були проти угоди. 

Законопроект на 99 сторінках призупинить обмеження боргу до 1 січня 2025 року, що дозволить законодавцям відкласти політично ризиковане питання до президентських виборів у листопаді 2024 року.

Це обмежить дискреційні витрати в наступні два фінансових роки, поверне невикористані кошти від COVID-19, прискорить процес отримання дозволів на деякі енергетичні проекти та посилить вимоги щодо працевлаштування в програмах продовольчої допомоги для бідних американців.

Читайте також: Конгресмени закликають пришвидшити поставки зброї Україні для перемоги

Як повідомляється, угода не призведе до стримування програм, що швидко розвиваються. Більшу частину заощаджень буде отримано за рахунок обмеження витрат на внутрішні програми, такі як житло, прикордонний контроль, наукові дослідження та інші форми «дискреційних» витрат. Водночас, військові витрати упродовж наступних двох років будуть збільшені.

Спікер Палати представників Кевін Маккарті, який вів переговори про угоду з Байденом, передбачив, що вона отримає підтримку більшості його колег-республіканців. Лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс заявив, що очікує підтримки зі свого боку.

Законопроєкт може зустріти спротив у Регламентному комітеті, який зазвичай тісно пов’язаний з керівництвом Палати представників, до складу якого МакКарті був змушений залучити кількох консерваторів в якості плати за підтримку його на посаду спікера.

Втім, у понеділок МакКарті заявив журналістам, що його «не хвилюють перспективи пакету в комітеті».

Інформаційний бюлетень Punchbowl, посилаючись на джерела від республіканців, повідомив, що попередні оцінки безпартійного Бюджетного управління Конгресу показали, що якщо обмеження витрат залишатимуться незмінними протягом шести років, пропонована угода може заощадити до двох трильйонів доларів. Водночас, наголошують експерти, багато в чому це залежить від того, яка партія контролюватиме на той час Конгрес.

Міністерство фінансів минулого тижня заявило, що без рішення Конгресу коштів для оплати всіх рахунків уряду вистачить лише до 5 червня.