UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США затримали лідера мексиканського наркокартелю "Сіналоа" та сина наркобарона Ель Чапо

“Сіналоа” постачає наркотики в більш ніж 50 країн світу і є одним із найпотужніших злочинних угруповань у Мексиці.

У США в штаті Техас заарештували мексиканського наркобарона Ісмаеля (Ель Майо) Замбаду та його спільника Хоакіна Гусмана Лопеса — одного з чотирьох синів наркобарона Ель Чапо, повідомляє Reuters.

Читайте також: Іспанський наркоторговець подав до суду на Netflix і вимагає компенсації моральної шкоди

Це може змінити мексиканський кримінальний ландшафт.

Замбада є одним із найвідоміших наркоторговців в історії Мексики і співзасновником картелю “Сіналоа” разом з Ель Чапо, який був екстрадований до США в 2017 році й відбуває довічне ув'язнення.

І Замбада, і Хоакін Гусман Лопес звинувачуються в постачанні величезної кількості наркотиків, в тому числі фентанілу, який став основною причиною смерті американців віком від 18 до 45 років.

70-річний Замбада та 30-річний Гусман Лопес були затримані після посадки приватного літака в районі Ель-Пасо.

Один із працівників аеропорту розповів Reuters, що бачив, як літак Beechcraft King Air приземлився на злітно-посадкову смугу, де на нього вже чекали федеральні агенти.

“Двоє людей вийшли з літака і їх спокійно взяли під варту. Це виглядало досить спокійно, організовано”, - сказав чоловік.

Влада США призначала винагороду за упіймання Замбади в розмірі 15 мільйонів доларів, а “за голову” Гусмана Лопеса — п'ять мільйонів доларів.

Замбада та сини Ель Чапо належать до двох різних поколінь наркоторговців, які мають різні стилі. Замбада — наркоторговець “старої школи”, який уникає уваги і працює в тіні. Сини Ель Чапо, навпаки, мають репутацію яскравих наркоділків, які привертали до себе увагу.

Читайте також: США вербують представників наркокартелів для війни в Україні: росіяни розганяють новий фейк

Останніми роками картель “Сіналоа” став ключовою мішенню для США, які звинувачують злочинний синдикат у тому, що він є найбільшим постачальником фентанілу до Штатів. Згідно з даними США, картель “Сіналоа” постачає наркотики в більш ніж 50 країн світу і є одним із двох найпотужніших організованих злочинних угруповань у Мексиці.