UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США росіянина засудили до трьох років в'язниці за незаконне постачання електроніки до РФ

Мережа закупівель обманним шляхом отримувала від дистриб'юторів у США мікроелектроніку подвійного призначення, зокрема, OLED-мікродисплеї.

У США громадянина Росії Максіма Марченка засудили до трьох років тюремного ув'язнення за участь у закупівлі товарів подвійного призначення, зокрема, OLED-мікродисплеїв, для кінцевих користувачів у РФ. Про це повідомляє “Голос Америки”.

Читайте також: Логістична фірма, пов'язана з Німеччиною, допомагала російським виробникам, які потрапили під санкції — Reuters

Марченко та його спільники керували міжнародною мережею контрабанди ​​мікроелектроніки, яка використовується у військовій промисловості.

Росіянин проживав у Гонконгу, керував кількома базованими там підставними компаніями, а саме, Alice Components, Neway і RG Solutions.

Ця мережа закупівель обманним шляхом отримувала від дистриб'юторів у США мікроелектроніку подвійного призначення, зокрема мікродисплеї, а потім перепродавала їх компаніям в РФ. Мікродисплеї використовуються в оптичних прицілах, окулярах нічного бачення, а також у тепловізорній оптиці й інших системах зброї.

У лютому Марченко визнав себе винним у відмиванні грошей та контрабанді.

Представник Мін'юсту США Деміан Вільямс наголосив, що правоохоронні органи Штатів “не зупиняться ні перед чим, аби притягнути до відповідальності тих, хто намагається обійти американські закони й отримати доступ до найчутливіших технологій”.

За словами Вільямса, черговий вирок повинен бути нагадуванням про те, що жодна кількість підставних компаній або ж плутанина у документах не зупинять викриття тих, хто намагається незаконно отримати доступ до чутливих технологій.

Читайте також: Трамп у разі перемоги на виборах у США планує послабити санкції проти РФ – Bloomberg

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну США та понад 30 інших країн запровадили низку санкцій, спрямованих на послаблення здатності РФ вести війну, зокрема, перекриваючи доступ до західних технологій. Проте західні компоненти продовжують знаходити в російському озброєнні. 

Про те, як працює російський “паралельний імпорт”, завдяки якому РФ досі купує обладнання для виробництва зброї, раніше розповідав Олександр Лємєнов.