UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США прихильники переваги білої раси використовували Telegram для розпалювання расової війни

Наразі їх затримано.

Прокуратура США висунула кримінальні звинувачення проти двох ймовірних лідерів банди білих расистів, заявивши, що вони використовували соціальну мережу Telegram для закликів до нападів на темношкірих, євреїв, ЛГБТ та іммігрантів з метою розпалювання расової війни. Про це пише Reuters.

Група, що отримала назву «The Terrorgram Collective», використовувала Telegram для координування нападів білих расистів по всьому світу і підбурювання до насильства на расовому ґрунті, йдеться в обвинувальному акті, оприлюдненому у федеральному суді в Сакраменто, штат Каліфорнія. 

34-річному Далласу Гумберу з Елк-Гроув, штат Каліфорнія, і 37-річному Метью Еллісону з Бойсе, штат Айдахо, пред'явлено по 15 кримінальних звинувачень, в тому числі в підбурюванні до злочинів на ґрунті ненависті, а також у змові з метою надання фінансової допомоги для здійснення терористичних актів. За словами офіційних осіб, вони перебувають під вартою. Найсерйозніші звинувачення передбачають покарання до 20 років ув'язнення.

Читайте також: Більшість українців хочуть більшого контролю за діяльністю Telegram

Цілями групи також були урядовці США та об'єкти критичної інфраструктури, а загальною метою – суспільний колапс у Сполучених Штатах, заявили представники Міністерства юстиції США під час онлайн прес-конференції. 

Згідно з обвинувальним висновком, Хамбер і Еллісон допомогли створити і поширити документ, який мав на меті виправдати ідеологію угруповання і містив детальні інструкції з проведення терористичних атак, в тому числі про те, як виготовляти бомби.

Пара також співпрацювала над списком «цінних» цілей для вбивства: чинного сенатора США і федерального судді, які вважаються ворогами ідеї білого расизму.

Хамбер і Еллісон стали лідерами групи в 2022 році, допомагаючи контролювати мережу Telegram-каналів і групових чатів, які пропонували користувачам підтримку в здійсненні насильства.

Додаток для обміну повідомленнями опинився під пильною увагою після того, як його засновника, росіянина Павла Дурова, минулого місяця затримали  у Франції в рамках розслідування, пов'язаного з дитячою порнографією, торгівлею наркотиками та шахрайськими операціями, пов'язаними з цим додатком.

Дуров, який вийшов під заставу, засудив рішення про його затримання, що викликало нову дискусію про свободу слова і відповідальність керівників соціальних мереж за контент на їхніх платформах.

Месенджер Telegram непомітно ввів можливість користувачам скаржитися модераторам на приватні чати. Таке нововведення було запроваджено невдовзі після арешту засновника месенджера Павла Дурова у Франції