UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США оштрафували оборонного підрядника за постачання “чутливих технологій” Китаю, Росії та Ірану

Компанію оштрафували на $200 млн.

Американський оборонний підрядник RTX Corp. погодився сплатити штраф у розмірі 200 мільйонів доларів, щоб врегулювати ситуацію зі звинуваченнями уряду США в порушенні експортного контролю. Зокрема, компанію звинуватили в передачі “чутливих технологій” таким американським супротивникам, як Китай, Росія та Іран, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: У російських компаній посилилися проблеми в платежах із китайськими партнерами — Reuters 

“Мирова угода”, про яку в п'ятницю, 30 серпня оголосив Державний департамент США, була досягнута після того, як RTX добровільно повідомила про порушення, які, за її словами, були пов'язані з неправильною класифікацією оборонних виробів відповідно до Міжнародних правил торгівлі зброєю, або ITAR.

Недотримання дочірніми компаніями RTX вимог експортного контролю США призвело до того, що “чутливі технології” потрапили до Китаю.

Порушення в першу чергу відбулися в Rockwell Collins Inc., виробнику аерокосмічних технологій, який пізніше був придбаний United Technologies Corp. 

Одне зі звинувачень стосувалося передачі технологій Китаю, який в адміністрації США визначили як основного супротивника країни. В одному випадку несанкціонований експорт допоміг розкрити дизайн компонентів системи контролю навколишнього середовища для військових літаків F/A-18 E/F Super Hornet і EA-18G Growler.

У липні компанія повідомила, що виділила майже мільярд доларів на розгляд результатів трьох державних розслідувань.

Читайте також: Санкції проти Росії: китайські компанії не відпускать товари російським партнерам без передплати

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну США та понад 30 інших країн запровадили низку санкцій, спрямованих на послаблення здатності РФ вести війну, зокрема, перекриваючи доступ до західних технологій. Проте західні компоненти продовжують знаходити в російському озброєнні.

Повідомлялося, що США, у спробах стримати потоки до РФ компонентів подвійного призначення, попросили американські фірми припинити поставки товарів більш ніж 600 іноземним компаніям через побоювання, що ці товари можуть бути перенаправлені в Росію. РФ, тим часом, покладається на своїх партнерів, таких, як Китай, Іран та КНДР.

Про те, як працює російський “паралельний імпорт”, завдяки якому РФ купує обладнання для виробництва зброї, раніше розповідав Олександр Лємєнов.