UA / RU
Підтримати ZN.ua

У місії США при НАТО розтлумачили заяви Байдена про членство України в Альянсі

Президент США таки підтримує членство України.

У місії США при НАТО пояснили, що мав на увазі президент Сполучених Штатів Джо Байден, коли в інтерв’ю американському виданню Time говорив про те, що Україна може так і не стати членом Альянсу.

У коментарі Радіо Свобода представники місії наголосили, що майбутнє України в НАТО, з чим погодилися всі союзники. Американський президент, за  їх словами, говорив про неготовність України стати членом Альянсу на сьогоднішній день.

«Президент чітко дав зрозуміти, що майбутнє України в НАТО, що Сполучені Штати підтвердили на саміті у Вільнюсі разом з усіма іншими союзниками… Президент говорив про те, що він не вірить, що Україна зараз готова до членства в НАТО, про що він неодноразово говорив раніше», – зауважили в дипмісії США.

У місії США при НАТО також нагадали слова Байдена, сказані ним після Вільнюського саміту. Тоді він наголошував,  що членство України – радше питання часу, аніж вірогідності загалом.

«Майбутнє України в НАТО. Як казав раніше президент, «я вірю, що Україна може туди потрапити» і «справа не в тому, чи варто їй приєднуватися, чи ні. Йдеться про те, коли вони зможуть приєднатися. І вони вступлять до НАТО»… На саміті НАТО у Вільнюсі минулого року лідери альянсу зробили кроки, щоб визнати прогрес, якого досягла Україна, водночас підкреслили необхідність подальших демократичних реформ для відповідності стандартам НАТО. Ця робота триває», – пояснили у дипмісії.

Читайте також: У Вашингтоні немає чіткого уявлення про те, як саме може виглядати прийнятний кінець війни в Україні або в Секторі Гази — NYT

28 травня в інтерв’ю виданню Time на запитання, яким буде завершення війни в Україні, президент Джо Байден сказав, що «мир виглядатиме як гарантування, що Росія ніколи не окупує Україну». При цьому він зауважив, що це не означає вступ України до НАТО та додав, що ніколи не був «готовий підтримати НАТОвізацію України».

У грудні минулого року, під час візиту президента Зеленського до США, Джо Байден підтвердив, що Україна в майбутньому стане членом НАТО, коли для цього будуть виконані певні умови.