UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Держдепі США розповіли про подробиці майбутнього візиту Блінкена до Китаю

Американський високопосадовець говоритиме у КНР, зокрема, про війну в Україні.

Речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що у межах майбутнього візиту до Китаю, Держсекретар США Ентоні Блінкен буде говорити про "мирний план" Китаю щодо війни в Україні, а також неприйнятність підтримки Москви з боку Пекіна. Про це повідомляє Укрінформ.

"Я повною мірою сподіваюся, що ця тема буде частиною обговорень під час візиту", — зазначив Міллер, коментуючи питання, чи обговорюватиметься недопущення потенційної підтримки Росії з боку Китаю.

Водночас представник Держдепу зазначив, що США неодноразово застерігали китайську сторону від подібного кроку, і станом на сьогодні поки немає доказів, що Китай поставляв би Росії будь-які озброєння.

Щодо "мирного плану" КНР із 12 пунктів, він розповів, що Сполучені Штати вітають будь-які пропозиції, які забезпечать "справедливий та міцний" мир в Україні.

"Китай заявив, що зацікавлений у досягненні миру, але він також був тісно пов’язаний з Росією від початку цієї війни. Отже, якщо Китай серйозно налаштований на досягнення миру, що поважає суверенітет України, що поважає територіальну цілісність України, звісно, це було б важливо, і це було б корисно", — сказав він.

Метью Міллер висловив упевненість, що так звані мирні пропозиції  Китаю також "будуть предметом переговорів" під час поїздки держсекретаря Блінкена.

Читайте також: На саміті НАТО США запропонують Україні ізраїльську модель безпеки — NYT

Раніше Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що Білий дім не сумнівається в успіху Києва в тому, що стосується повернення захоплених Росією українських земель, і США сповнені рішучості продовжувати надавати максимальну підтримку Україні, щоб вона могла досягти успіху на полі бою