UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білому домі заявили, що можуть змінити рішення щодо дозволу бити по території Росії

За словами радника Джона Кірбі, США будуть «розвивати підтримку, залежно від розвитку ситуації на полі бою»

Працюють HIMARS

Працюють HIMARS

В адміністрації президента США Джо Байдена уточнили, що обмежений дозвіл бити американською зброєю по території Росії (на межі з Харківщиною) може бути переглянутий та розширений. На уточнюючі запитання журналістів, радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі заявив, що «умови на полі бою змінювалися» й США «розвивали та змінювали свою підтримку України». 

«І я б не очікував, що нинішній загальний підхід зміниться в найближчі тижні чи місяці. Подивимося, як розвиватиметься ситуація, і що буде потрібно українцям», – заявив Кірбі на брифінгу третього червня, передає «Голос Америки». 

Читайте також: США повинні запропонувати ширшу стратегію для завершення війни, а не лише дозвіл бити по території РФ — WP

Кірбі зазначив, що США й надалі вестимуть «ці розмови з українцями» щодо можливого розширення географії ударів американською зброєю по цілях у Росії. 

«А чи призведе це до додаткових змін у політиці, я не можу сказати наразі. Але ми не будемо відвертатися від потреб України. І ми будемо надалі намагатися розвивати нашу підтримку, залежно від розвитку ситуації на полі бою», – сказав радник. 

Читайте також: Генсек НАТО про дозвіл бити західною зброєю по РФ: «Україна має право на самооборону»

Нагадаємо, в адміністрації президента України Володимира Зеленського підтвердили, що США дозволили бити по території Росії їхньою зброєю, але лише в Харківській області для відбиття наступу російських військ в районі Вовчанська. У Росії традиційно почали загрожувати США «фатальними наслідками» за використання американської зброї для ударів по російській території.

За даними Forbes, Україна завдала ударів за допомогою HIMARS по військових об’єктах у Бєлгородській області «за кілька годин після таємного дозволу США».