UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦРУ запускає онлайн-кампанію з вербування російських шпигунів

Попередня спроба, стверджують у відомстві, пройшла вдало.

Центральне розвідувальне управління започаткувало нову спробу переконати незадоволених війною  в Україні та життям у своїй раїні росіян поділитися секретною інформацією, опублікувавши  художнє відео в Інтернеті, повідомляє CNN.

Ініціатива включає, зокрема, новий канал ЦРУ в  Telegram, соціальній мережі, яка є надзвичайно популярним джерелом анонімних неконтрольованих новин у Росії. 

ЦРУ опублікувало в Telegram мотивуюче емоційне  відео, яке закінчується інструкціями, як анонімно та безпечно зв’язатися з ними. Відео також опубліковано в інших соціальних медіа-платформах, включаючи YouTube, Twitter, Instagram і Facebook.

Співробітники Центрального розвідувального управління, які беруть участь у проекті, заявили, що вторгнення Росії в Україну створило «історичну можливість» для того, щоб росіяни надали інформацію, яка потрібна Сполученим Штатам. 

Попередня спроба, здійснена торік, стала, за словами офіційних осіб, успішною.

За словами одного з джерел у відомстві, меседж, який вони сподіваються донести до росіян, котрі працюють у делікатних сферах, маючи доступ до цінної інформації, є наступним: «Ми розуміємо вас, можливо, краще, ніж ви думаєте».

«Ми хотіли донести до росіян їхньою мовою, що ми знаємо, через що вони проходять», — додало джерело, яке говорило на умовах анонімності.

Читайте також: Росія вербує навчених США афганських спецпризначенців для війни в Україні – AP

Представник ЦРУ підкреслив, що відео не має на меті спровокувати чи розпалювати заворушення серед широких верств населення, де президент Росії Владімір Путін досі користується високим рівнем підтримки, а скоріше націлене на осіб, які мають протилежну думку.

У ньому не згадується ані Путін, ні навіть війна в Україні, натомість йдеться про «вічні» теми, які давно переконували незадоволених росіян звернутися до ЦРУ.

«На першому місці — Україна, але це симптом чогось більшого», — підкреслив один із чиновників.

Високопоставлений співробітник ФБР і ЦРУ з довгим послужним списком, новий конгресмен-республіканець з вигаданою від початку і до кінця біографією — до кожного з них росія підібрала «золотий ключик».
Про те, як Росія намагається прогризти американську систему зсередини, читайте у статті Анни Бродскі-Кроткіної «Стратегія миші: як Росія купує агентів у ключових інститутах США».