UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп вже готується оголосити вибори сфальсифікованими — The New York Times

Республіканці налаштовують суспільство реагувати у разі програшу їх лідера у листопаді.

Республіканська партія та її консервативні союзники ведуть безпрецедентну правову кампанію, спрямовану проти американської виборчої системи. Вони неправдиво стверджують, що результати виборів проти колишнього президента Дональда Трампа вже сфальсифіковані, пише The New York Times.

Як пише видання, участь у кампанії бере потужна мережа республіканських юристів і груп активістів, які тісно співпрацюють з Республіканським національним комітетом. Багато з них брали активну участь у спробі  Трампа скасувати результати виборів 2020 року.

Але на відміну від хаотичного та імпровізованого виклику чотири роки тому, нова ініціатива включає систематичний пошук будь-якої вразливості в національній клаптиковій системі виборів.

В основі стратегії лежить прагнення переконати виборців, що вибори ось-ось будуть вкрадені, навіть без доказів. Вони стверджують, що демократи використовують голосування поштою, скриньки та реєстрацію виборців, щоб змінити результати виборів. А звинувачення та кримінальне засудження Трампа, за їх словами, є гамбітом адміністрації Байдена з метою втрутитися у вибори.

Читайте також: Ще один адвокат Трампа пішов на угоду зі слідством і визнав себе винним у фальсифікації виборів

«На даний момент немає жодних шансів на вільні та чесні вибори. Я офіційно звинувачую адміністрацію Байдена у створенні умов, за яких більшість розсудливих політиків і чиновників не можуть з чистим сумлінням засвідчити вибори», — сказав Майк Хауелл, директор проекту Heritage Foundation, консервативного мозкового центру, під час події цього тижня.

У Неваді та кількох інших штатах республіканці подали до суду з проханням посилити правила голосування поштою — метод, якому наразі віддають перевагу демократи. У Джорджії та Арізоні вони подали позови, які, в разі успіху, фактично дадуть членам місцевих виборчих комісій право призупинити сертифікацію та навіть провести власне особисте розслідування голосування.

Республіканці кажуть, що їхня єдина мета — зміцнити систему та зміцнити довіру, особливо після того, як зміни під час пандемії коронавірусу полегшили голосування.

Водночас,  демократи, адвокати з громадянських прав і навіть деякі республіканці кажуть, що навіть якщо всі ці справи зазнають невдачі, союзники Трампа вже вигадують виправдання, щоб оскаржити результати, водночас намагаючись уповноважити тисячі місцевих виборчих чиновників зірвати процес. Члени виборчих комісій у кількох штатах уже вирішили заблокувати сертифікацію підрахунків первинних виборів, у тому числі минулого тижня у великому окрузі Невади.

Читайте також: Трамп назвав присуджений йому штраф за шахрайство втручанням у вибори

«Фундаментальний принцип системи — верховенство права, остаточність результатів, можливість оскаржити вибори, але потім прийняти результати, якщо оскарження не вдасться — ставиться з ніг на голову», — вважає Бен Гінзберг, давній республіканець. виборчий адвокат, який розійшовся зі своєю партією через Трампа.

Ґінзберг та інші юристи-фахівці з виборів заявили, що вони впевнені, що система має достатньо стримувань і противаг, як це було у 2020 році.

Кампанія Байдена назвала наміри суперника незаконними та недемократичними і створила польову армію юристів, щоб протистояти крокам республіканців у кожному вирішальному штаті.