UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп планує низку передвиборчих заходів у штатах, де традиційно панують демократи

У штабі Трампа кажуть про “ставку на національне охоплення”, але деякі стратеги стурбовані, що він лише дарма витратить час. 

Менш ніж за місяць до дня голосування кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп планує низку “агітаційних зупинок” у штатах, де у нього мало шансів на перемогу. Зокрема, протягом наступних кількох днів колишній американський президент попрямує до “анклавів демократів”, таких як Аврора, штат Колорадо, Південна Каліфорнія й Чикаго, також він анонсував мітинг у Нью-Йорку всього за дев'ять днів до виборів 5 листопада, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Обама під час виступу в одному з “хитких” штатів закликав голосувати за Гарріс і розкритикував Трампа

Трамп все ще проводить заходи в хитких штатах, які, ймовірно, визначать результат виборів. Але він витрачає час і гроші там, де його опонент, віцепрезидент Камала Гарріс, докладає не так багато зусиль.

Яскраві заходи в місцях, яких республіканці, як правило, уникають на пізній стадії виборчої кампанії, гарантують колишньому президенту увагу ЗМІ, якої він може не отримати, провівши черговий мітинг у штатах, де його підтримують. У кампанії республіканця кажуть, що тримати відомого колишнього президента лише в хитких штатах — це старомодна ідея.

“Це національне охоплення. В епоху інтернету часи, коли достатньо було просто поїхати до певного штату, щоб донести своє послання, давно минули”, - сказав в інтерв'ю старший радник кампанії Трампа Кріс ЛаСівіта.

Інші республіканські стратеги, тим часом, занепокоєні, що Трамп марнує час, який мав би використати для отримання більшої кількості голосів у вирішальних штатах. Вони також кажуть, що в місті Аврора, про яке Трамп помилково заявляв, що воно “захоплене” бандами венесуельських іммігрантів, у нього виникне спокуса відхилитися від економічного послання.

“Це витрачає його найцінніший товар - час”, - сказав республіканський стратег Дуг Хей, який не підтримує Трампа, додавши, що республіканський кандидат мав би бути в ключових штатах або збирати гроші.

Стратег Карл Роув закликав Трампа “припинити гаяти час”, наголосивши, що якщо республіканець “і надалі не зможе чітко сформулювати свою програму на другий термін, виборці штатів, які вагаються, можуть відвернутися від нього”.

Втім, графік Трампа має деякі переваги. Події в містах або поблизу міст, де він має готелі чи поля для гольфу, зменшують витрати на проживання і дозволяють йому швидко організовувати пресконференції, щоб відреагувати на останні новини.

Колишній спікер Палати представників республіканець Ньют Гінгріч, близький союзник Трампа, сказав, що ця стратегія має додаткову перевагу, допомагаючи кандидатам на наступних етапах виборів.

“Він розуміє, що для того, щоб керувати країною, він повинен мати Палату представників і Сенат. Це дуже важливо для команди, навіть якщо це не вплине на президентські перегони”, - заявив Гінгріч.

Трамп, який любить великі натовпи, також зіштовхнувся з можливістю зменшення прибутку, намагаючись забезпечити масову явку лише в кількох штатах.

Залучити великий натовп у таких місцях, як Каліфорнія та Нью-Йорк, швидше за все, буде легше, якщо участь у заходах братимуть відомі прихильники Трампа. Присутність мільярдера Ілона Маска на нещодавньому мітингу в Пенсильванії допомогла “активізувати” аудиторію.

Запланований захід у Нью-Йорку, який відбудеться в Медісон-сквер-гарден, ймовірно, включатиме й інших відомих осіб. Трамп роками мріяв стати “хедлайнером” великого заходу в місті, де він народився, навіть якщо жоден кандидат у президенти від Республіканської партії не мав такої можливості за останні сто років. Цього тижня колишній президент знову похвалився, що його кампанія буде конкурентоспроможною в Нью-Йорку та Нью-Джерсі, де домінують демократи, хоча опитування показують, що це малоймовірно. Водночас мітинг у Колорадо цього тижня дає Трампу ще один шанс повернутися до імміграції, однієї з його найсильніших тем.

Читайте також: Демократи побоюються, що Гарріс втратить занадто багато голосів виборців-чоловіків на користь Трампа — The Hill

Повідомлялося, що у виборчих перегонах Гарріс і Трамп наразі йдуть майже нарівні: лідерство віцепрезидента на національному рівні скорочується, як показують нові опитування Reuters/Ipsos, а в багатьох хитких штатах голоси виборців розділилися порівну. Соціологи вважають, що ситуація залишатиметься невизначеною до дня виборів, і не очікують значного прориву в опитуваннях.