UA / RU
Підтримати ZN.ua

Теракт на день виборів у США: ФБР затримало підозрюваного у підготовці нападу

Громадянин Афганістану купував зброю та вивчав веб-камери.

ФБР заарештувало громвдянина Афганістану, який у день виборів планував здійснити напад від імені «Ісламської держави», повідомило Міністерство юстиції США.

Згідно з даними правоохоронців, 27-річний Насір Ахмад Таухеді з Оклахома-Сіті в’їхав до США у 2021 році за програмою «Спеціальна імміграційна віза». Вона дозволяє в’їзд людям, які працювали в збройних силах США або під керівництвом керівника місії перекладачем в Іраку чи Афганістані.

На допиті він повідомив слідчим, що планував напад на день виборів у листопаді і що має співучасника змови.

Останніми тижнями він провів ретельну підготовку до нападу: замовив автомати АК-47, ліквідував активи своєї родини та придбав квитки в один кінець для дружини і дитини додому в Афганістан. Він також шукав в Інтернеті інформацію про те, як отримати доступ до камер у Вашингтоні і в штатах, де не потрібна ліцензія на володіння вогнепальною зброєю, а також переглядав веб-камери біля Білого дому і монументу Вашингтона.

Читайте також: США очікують, що іноземні противники спробують поставити під сумнів результати виборів

Затримали Таухеді та іншого неповнолітнього учасника змови, який є його зятем, у понеділок після того, як вони зустрілися з представниками ФБР, щоб придбати дві гвинтівки AK-47 і боєприпаси.

ФБР не розкриває, як саме Таухеді потрапив у поле зору слідчих, проте запевняє, що має достатню кількість доказів, які свідчать про серйозність його намірів.

Йому пред’явлено звинувачення звинуватили у змові та спробі надати матеріальну підтримку Ісламській державі, яку США визнали іноземною терористичною організацією. Звинувачення карається до 20 років позбавлення волі.

Раніше керівник MI5, внутрішньої розвідки Британії, Кен Маккаллум заявив, що ІДІЛ «відновила свої зусилля з експорту тероризму» до його країни. 

У п'ятницю, 20 вересня, у деяких американських штатах, зокрема, у Вірджинії, Південній Дакоті й Міннесоті, вже розпочалося дострокове голосування.