UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг не переймається через те, що США вийдуть з НАТО якщо Трамп стане президентом

Він каже, що вже працював із Трампом раніше.

Генеральний секретар НАТО  Єнс Столтенберг заявив, що його не турбує можливий вихід США з альянсу, якщо колишній президент Дональд Трамп знову обійме пост президента в листопаді.

«Я впевнений, що Сполучені Штати залишаться вірним союзником незалежно від того, хто переможе», — сказав Столтенберг.

Глава НАТО прибув, щоб заявити, що підтримка України та переозброєння НАТО — питання, що нерозривно пов’язані — допомагають США в Тихому океані та створюють робочі місця для американців.

«Я працював з колишнім президентом Трампом упродовж чотирьох років, коли він був президентом. Коли Трамп неодноразово погрожував вийти з Альянсу, коли він гримав на союзників по НАТО, які не виконують зобов’язань щодо витрат на оборону», — сказав Столтенберг виданню POLITICO.

Читайте також: У НАТО сумніваються, що Трамп виведе США з Альянсу

Генсек  також вказав на традиційну двопартійну підтримку НАТО в Конгресі, свідком чого, за його словами, він став у вівторок під час зустрічі з законодавцями від Республіканської та Демократичної партії на Капітолійському пагорбі.

Столтенберг також зазначив, що критика Трампа на адресу НАТО насправді була спрямована не проти Альянсу, а проти окремих країн, які не виконали зобов’язання 2014 року витрачати 2% свого ВВП на оборону до 2024 року.

Ці коментарі прозвучали одразу після того, як лідер НАТО заявив консерваторам у Вашингтоні, що підтримка України та переозброєння Європи корисні для Америки.

«НАТО — це хороша угода для Сполучених Штатів», — сказав Столтенберг у Heritage Foundation, консервативному аналітичному центрі, який тісно пов’язаний із Трампом.

Читайте також: Генсек НАТО: зброя Україні – це шлях до миру

Поїздка Столтенберга до округу Колумбія відбувається на початку бурхливого для Альянсу, України та внутрішньої політики Америки року, коли щодо цих відносин та їхнього спільного майбутньго виникають серйозні питання.

Його промова в Heritage відображає невизначеність, яку відчуває Європа щодо політичної сцени США, оскільки непередбачуваний Трамп потенційно знову може зайняти Овальний кабінет.

Незважаючи на те, що підтримка України є сильною в деяких республіканських колах, Трамп наполягає на тому, щоб Конгрес відмовився від плану фінансування України, Ізраїлю та Тайваню через суперечку щодо прикордонної політики.

На переконання Столтенберга, що проблеми,  які хвилюють законодавців США — Китай, Росія, міграція — не існують самі по собі.

«Китай, Росія, Іран і Північна Корея дедалі більше зближуються. Разом вони підривають санкції та тиск, послаблюють міжнародну доларову фінансову систему, розпалюють війну Росії в Європі та використовують виклики нашим суспільствам, такі як тероризм, руйнівні технології чи міграція», — сказав Столтенберг.

У своєму вступному слові президент The Heritage Foundation Кевін Робертс наголосив, що доки кордон США не стане принаймні таким же безпечним, як це було кілька років тому, фінансова підтримка для захисту кордону України за рахунок американських платників податків є неможливою.

Робертс також розкритикував країни НАТО за невиконання зобов'язань щодо витрат. Лише 11 із 31 країни-члена досягають 2% порогового рівня ВВП, а головні країни — Німеччина, Франція, Туреччина, Італія та Іспанія досі не досягли цього показника.

Водночас Столтенберг сказав, що цього року «принаймні половина» країн-членів Альянсу досягне мети, що свідчить про позитивну динаміку у порівнянні із кількома роками тому.

«НАТО створює ринок для оборонних продажів», — наголосив Генсек, зазначивши, що за останні два роки країни-члени закупили зброю у оборонних компаній США на 120 мільярдів доларів, включно із 600 винищувачами F-35, які вже замовлені до 2030 року.

«Від Арізони до Вірджинії, від Флориди до штату Вашингтон робочі місця американців залежать від американських продажів на оборонні ринки в Європі та Канаді», — сказав він.

Столтенберг також зазначив, що за часткою ВВП більшість європейських країн надають Україні більше військової допомоги, ніж Вашингтон.

«Усі союзники збільшили інвестиції в оборону після вторгнення Росії в Україну, додавши 450 мільярдів доларів внутрішніх інвестицій у оборону по всьому альянсу»,— зазначив він.

Читайте також: Бездіяльність Конгресу у питанні підтримки України подарує перемогу Путіну – міністр фінансів США

Столтенберг також заперечив думку про те, що Європа не допомагає Україні. 

«З моменту початку війни Сполучені Штати надали близько 75 мільярдів доларів. Інші союзники та партнери надали понад 100 мільярдів доларів, і якщо виміряти частку ВВП, більшість союзників надають більше, ніж Сполучені Штати», – сказав він. 

Він назвав війну в Україні «війною на виснаження», яка вимагатиме від європейської та американської оборонної промисловості збільшення виробництва, позаяк наочними є серйозні прогалини у виробництві боєприпасів.