UA / RU
Підтримати ZN.ua

США звинуватили пропутінського журналіста Дмітрія Саймса та його дружину у порушенні санкцій та відмиванні грошей

Подружжя втекло до Росії у 2022 році.

Міністерство юстиції Сполучених Штатів звинуватило 76-річного політолога і ведучого російського Першого каналу Дмітрія Саймса та його 55-річну дружину Анастасію в порушенні санкцій і відмиванні грошей. Відповідне повідомлення опубліковане на сайті відомства.

У першому обвинувальному висновку стверджується, що подружжя надавало послуги Першому каналу, який з травня 2022 року перебуває під санкціями США. При цьому від російського мовника вони отримали автомобіль, водія, кошти для квартири в Москві та понад 1 млн доларів.

Другий обвинувальний висновок стосується Анастасії Саймс, яку підозрюють у тому, що вона спільно з кількома особами купувала в США та Європі предмети мистецтва, а також антикваріат для олігарха Алєксандра Удодова – колишнього зятя прем'єр-міністра РФ Михайла Мішустіна, який перебуває під санкціями США. Ці речі, як зазначається, зберігалися в будинку Саймсів у штаті Вірджинія для подальшого відправлення до Росії". Натомість Анастасія Саймс отримала відшкодування та комісію за послуги.

За даними слідства, подружжя Саймсів зараз перебуває у Росії. За кожним із трьох пунктів звинувачення їм загрожує до 20 років позбавлення волі.

Минулого місяця в їхньому маєтку у штаті Вірджинія відбувся обшук. Дмітрій Саймс тоді сказав журналістам, що перебуває за межами США і про обшук його не інформували. 

"Я не бачив ордера. Ані правоохоронні органи, ні хтось ще зі мною не зв'язувалися. Я спантеличений і стурбований", – заявив він. Він повідомив, що знаходиться в Москві і не був у США з жовтня 2022 року.

Саймс народився у Радянському Союзі, у 1970-ті роки емігрував до США. Він відомий як видавець журналу The National Interest, з 1994 по 2022 роки очолював Центр національних інтересів США. Політолог був тісно пов'язаний із президентською кампанією Дональда Трампа 2016 року. У доповіді про втручання Росії у вибори його ім'я згадується понад сто разів.

У 2023 році Саймс був модератором пленарної сесії Петербурзького міжнародного економічного форуму за участю Владіміра Путіна. У грудні 2023 року він отримав від уряду Росії премію за "аналіз подій у зоні спеціальної військової операції та гарячих точках планети".