UA / RU
Підтримати ZN.ua

США звинуватили дев'ятьох осіб у контрабанді іранської нафти

Також конфісковано $108 млн і 500 тисяч барелів палива.

Влада США висунула звинувачення дев'ятьом особам у зв'язку з імовірними схемами контрабанди іранської нафти, що стало останнім ударом Вашингтона проти Тегерана на тлі ескалації військової напруженості між двома країнами. Про це пише FT.

У п'ятницю, 2 лютого, Міністерство юстиції США оприлюднило судові документи, які звинувачують осіб з Ірану, Туреччини, Китаю та Оману в управлінні глобальною мережею з незаконного продажу іранської нафти пов'язаним з урядом покупцям у Росії, Сирії та Китаї. Також було конфісковано понад $108 млн і 500 тисяч барелів палива вартістю понад $25 млн.

Це остання спроба Вашингтона позбавити Тегеран критично важливих доходів від продажу нафти. 

Читайте також: США схвалили план удару по іранських цілях в Сирії та Іраку — BBC

“Заарештовані активи в іншому випадку дозволили б Ірану продовжувати свою дестабілізаційну діяльність, яка загрожує нашій національній безпеці", - заявив генеральний прокурор США Меррік Гарланд.

Звинувачення з'явилися напередодні повітряних ударів США у відповідь на атаку безпілотника з боку підтримуваних Іраном ополченців, у результаті якої загинули троє американських військовослужбовців. З початку війни між Ізраїлем і ХАМАС у жовтні минулого року бойовики здійснили понад 160 нападів на військових США.

Високопосадовці в обох столицях заявляють, що не хочуть прямої конфронтації або ширшої війни, але аналітики застерігають, що протистояння може перерости у війну, або будь-яка зі сторін може прорахуватися.

Вашингтон одночасно завдає ударів по підтримуваних Іраном об'єктах хуситів на півночі Ємену у відповідь на напади повстанського угруповання на комерційні судна в Червоному морі. Хусити заявили, що продовжуватимуть атаки доти, доки Ізраїль буде воювати проти ХАМАС у Секторі Гази.

В одному обвинувальному акті сімох осіб звинувачують у використанні мережі компаній-посередників у таких країнах, як Ліван, Туреччина і Греція, для продажу іранської нафти сирійському режиму і пов'язаним з урядом покупцям у Китаї та Росії. Кожному з них висунуті звинувачення, в тому числі у змові з метою матеріальної підтримки іноземної терористичної організації та порушення санкцій проти Сирії та Ірану.

Один із обвинувачених - високопосадовець Корпусу вартових ісламської революції, який перебуває під санкціями США, Бехнам Шахріярі, 

Окремо двоє осіб із Китаю та Оману звинувачуються у продажу іранської нафти китайським державним нафтопереробним заводам через фізичних та юридичних осіб у Туреччині, Омані та США.

Речник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пенгю заявив, що він "не обізнаний із конкретною ситуацією", але "нормальна енергетична співпраця між міжнародним співтовариством та Іраном у межах міжнародного права законна та виправдана, і її слід поважати й захищати".

Читайте також: США ввели санкції проти іранської програми закупівель балістичних ракет та безпілотників

Раніше повідомлялося. що Палата представників США ухвалила законопроект про посилення санкцій проти іранської нафти, який передбачає заходи проти іноземних портів і заводів, які переробляють нафту, експортовану з Ірану з порушенням американських обмежень.