UA / RU
Підтримати ZN.ua

США зупинили надання 95 мільйонів доларів допомоги Грузії через "антидемократичні дії уряду"

Проте США продовжать програми щодо зміцнення демократії.

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен у середу, 31 липня, оголосив, що США зупинили надання допомоги Грузії на суму понад 95 мільйонів доларів. Причиною називаються “антидемократичні дії грузинського уряду”, йдеться у заяві Блінкена.

Зазначається, що ці кошти мали піти грузинському уряду.

“23 травня, після антидемократичних дій грузинського уряду, я оголосив про всебічний перегляд двостороннього співробітництва між Сполученими Штатами та Грузією… Антидемократичні дії та неправдиві заяви грузинського уряду несумісні з нормами членства в ЄС та НАТО”, – сказав Блінкен.

Він додав, що США будуть продовжувати підтримувати програми та заходи щодо зміцнення демократії, верховенства права, незалежних ЗМІ та економічного розвитку. 

Читайте також: Прем'єр Грузії: Якщо в США переможе Трамп, то війна в Україні закінчиться швидше

Він нагадав, що за 32 роки США надали Грузії понад 6,2 мільярда доларів допомоги.

“Ми залишатимемося відданими грузинському народу і його євроатлантичним прагненням”, – наголосив Блінкен.

Нагадаємо, у травні в Білому домі попередили, що Сполучені Штати Америки можуть "переоцінити свої відносини" з Грузією у випадку, якщо в країні остаточно вступить у силу так званий "закон про іноагентів", який парламент схвалив у третьому читанні. Реагуючи на цю заяву, генеральний секретар правлячої партії Грузії «Грузинська мрія» Каха Каладзе заявив, що влада у країні не боїться західних санкцій й не допустить «українізації Грузії». 

Крім того, у липні Пентагон повідомив, що переносить спільні військові навчання американських та грузинських сил. Їх проведення планувалось на 25 липня – 6 серпня. Рішення повʼязали зі звинуваченнями прем'єр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе у бік США. Він заявив, що його країна перегляне відносини з Вашингтоном.