UA / RU
Підтримати ZN.ua

США застерегли Іран від змов проти Трампа — Reuters

Штати надіслали повідомлення на найвищі рівні іранського уряду з попередженням Тегерану.

США закликали уряд Ірану припинити всі змови проти кандидата в президенти від республіканців Дональда Трампа, заявивши, що Вашингтон розглядатиме будь-який замах на життя колишнього американського президента як акт війни, повідомляє Reuters.

Читайте також: Трамп випереджає Гарріс серед виборців, які голосуватимуть достроково у ключових штатах — опитування 

Чиновник, який говорив на умовах анонімності, сказав, що чинний президент США Джо Байден регулярно отримує інформацію про загрози й доручив своїй команді “розібратися з іранськими змовами проти американців”.

За вказівкою Байдена, високопосадовці Штатів надіслали повідомлення на найвищі рівні іранського уряду з попередженням Тегерану припинити всі змови проти Трампа та колишніх американських чиновників.

Іран, тим часом, заперечує втручання у справи США, і, своєю чергою, заявляє, що Вашингтон втручається в його справи протягом десятиліть.

Білий дім заявив, що США роками уважно відстежували іранські погрози на адресу Трампа і попередив про “серйозні наслідки”, якщо Тегеран здійснить напад на будь-якого громадянина Штатів.

“Ми вважаємо це питанням національної та внутрішньої безпеки найвищого пріоритету, і рішуче засуджуємо Іран за ці зухвалі погрози. Якщо Іран нападе на будь-якого з наших громадян, включаючи тих, хто продовжує служити Сполученим Штатам, або тих, хто раніше служив, Іран зіштовхнеться з серйозними наслідками”, - заявив речник Ради національної безпеки Білого дому Шон Саветт, додавши, що відповідні відомства безперервно й оперативно надають службі безпеки колишнього президента інформацію про загрози.

Читайте також: Трамп розкритикував телеканал Fox News через майбутнє інтерв'ю з Гарріс

Раніше повідомлялося, що представники американської розвідки проінформували Трампа про ймовірну загрозу вбивства з боку Ірану. У липні американські чиновники з офісу директора Національної розвідки США, ФБР і Міністерства внутрішньої безпеки також попереджали, що Іран розпочав кампанію впливу, покликану підірвати кандидатуру Трампа.

Колишній президент США Трамп мав напружені відносини з Тегераном під час перебування на посаді. За часів Трампа Штати ліквідували іранського військового командира Касема Сулеймані в 2020 році та вийшли з багатосторонньої іранської ядерної угоди, запровадивши санкції проти Тегерана.