UA / RU
Підтримати ZN.ua

США ввели санкції проти Сімоньян та інших пропагандистів

Їх звинувачують у намаганні вплинути на хід виборів президента Сполучених Штатів. 

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти RT (раніше Russia Today) і російської пропагандистки Маргаріти Сімоньян. Про це йдеться в заяві американського відомства.

В рамках  скоординованої відповіді уряду США на зловмисний вплив Москви, спрямований на президентські вибори в США у листопаді, управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США визначило 10 фізичних та дві юридичні особи. 

Як йдеться у повідомленні Мінфіну, на початку року керівництво RT почало вербувати американських посадовців для своєї кампанії впливу на президентські вибори в країні – на додачу до поширення фейків і дезінформації.

"RT використовував підставну компанію, щоб приховати власну участь або участь російського уряду у створенні контенту, покликаного впливати на американську аудиторію", – підкреслюється в повідомленні.

Додається, що російські державні суб'єкти вже давно використовують різноманітні інструменти, зокрема генеративні фейки та дезінформацію на основі штучного інтелекту, намагаючись підірвати довіру до виборчих процесів та інституцій у США.

Під санкції США потрапили головна редакторка RT Маргаріта Сімоньян, її заступники Єлізавєта Бродская та Антон Анісімов, заступник директора англомовного мовлення Андрєй Кіяшко, керівник проєктів цифрових медіа Константін Калашніков та його підлегла Єлєна Афанасьєва.

Анісімов, за даними Мінфіну США, діє за дорученням російської Федеральної служби безпеки, а Афанасьєва є підставною особою, яка намагалась вийти на американських посадовців і завербувати їх.

Також санкції стосуються членів прокремлівської хакерської групи RaHDit, яка складається з чинних і колишніх співробітників російської розвідки: Алєксєя Гаращенка, Анастасії Єрмошкіной та Алєксандра Нєженцева.

Гаращєнко очолює RaHDit, на момент початку керівництва групою був офіцером ФСБ. Він безпосередньо взаємодіє з співробітниками російських спецслужб і спецслужб, співробітниками Адміністрації президента РФ і співробітниками RT.

Санкції також запроваджено проти російської автономної некомерційної організації (АНО) "Диалог", пов’язаної з російською операцією впливу "Двійник" , її дочірньої організації АНО "Диалог Регионы", а також керівника обох цих компаній –  Владіміра Табака.

Американська розвідка неодноразово попереджала про те, що іноземні вороги США намагатимуться вплинути на президентські вибори в листопаді 2024 року, пристосовуючи свої операції до внутрішньополітичних подій у країні.