UA / RU
Підтримати ZN.ua

США ввели санкції проти перевізників скрапленого природного газу, пов'язаних із Росією

Санкції стали новим ударом для Росії, яка протягом кількох місяців створювала тіньовий флот танкерів

США ввели санкції проти семи перевізників скрапленого природного газу, пов'язаних із Росією. До списку увійшли судна, які, як припускають, завантажувалися на її новітньому експортному підприємстві в арктичному регіоні.

Список оприлюднив Bloomberg.

До переліку, опублікованого в п'ятницю, 23 серпня, Міністерством фінансів США, увійшли судна Pioneer і Asya Energy, які завантажили перші дві партії з проєкту «Арктик СПГ 2», що раніше потрапив під санкції США.

Читайте також: Україна не запровадила санкцій проти «тіньового флоту» РФ – ЗМІ

Санкції стали новим ударом для Росії, яка протягом кількох місяців створювала, як вважається, тіньовий флот танкерів для перевезення СПГ, аналогічно до того, як це робилося для транспортування сирої нафти та продуктів. Такі судна мають непрозору форму власності, невідомих страховиків і використовують такі методи, як приховування свого місця розташування шляхом відключення або маніпулювання системами автоматичної ідентифікації.

Навантаження двох партій на «Арктик СПГ 2» було зафіксовано за допомогою супутникових знімків. Покупці вантажів на борту Pioneer і Asya Energy залишаються незрозумілими.

Наприкінці минулого року США ввели санкції проти заводу «Арктик СПГ 2», не дозволивши почати експорт. Хоча обмеження не дозволили іноземним компаніям і зупинили постачання готових до льоду суден, Росії, ймовірно, вдалося обійти обмеження, використовуючи тіньовий флот.

Читайте також: США ввели санкції проти 400 фізичних та юридичних осіб за підтримку війни в Україні

Судно Everest Energy, що входить до передбачуваного «темного флоту» суден, зібраних Москвою для доставки газу бажаючим покупцям, схоже, стало третім танкером, що наближається до заводу. Його також було включено до нового списку санкцій США. Під санкції потрапили також танкери North Sky, North Mountain, North Air і North Way - деякі з них використовувалися для перевезення вантажів, завантажених на іншому російському заводі з експорту СПГ, «Ямал СПГ». Цей діючий завод не перебуває під санкціями.