UA / RU
Підтримати ZN.ua

США відновлюють членство в ЮНЕСКО

Повернення США також сприятиме зміцненню позицій ЮНЕСКО.

Під час позачергової сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, скликаної у п'ятницю в Парижі, держави-члени ухвалили резолюцію, яка дозволяє Сполученим Штатам відновити повноправне членство в організації.

США надали фінансовий план щодо погашення неоплачених внесків з 2011 року. Умовою повернення США було ухвалення представленого плану.

"Рішення США повернутися в ЮНЕСКО показує, що організація є важливим форумом для міжнародного співробітництва та обговорення глобальних проблем, пов'язаних, зокрема, з: розвитком штучного інтелекту, захистом культурної спадщини, що перебуває під загрозою зникнення, у контексті конфліктів та зміни клімату, цифровізацією в сфері освіти чи захистом журналістів. Ми також набуваємо важливого союзника у таких пріоритетних для нас питаннях, як Україна", - повідомив повноважний представник Польщі в ЮНЕСКО, посол Маріуш Левицький, передає "Польське радіо".

Повернення США також сприятиме зміцненню позицій ЮНЕСКО як спеціалізованої установи ООН з питань освіти, науки та культури та більш ефективної реалізації пріоритетів організації.

"Сполучені Штати як лідер і держава, яка є охоронцем демократичних цінностей, будуть дуже важливим голосом у дебатах, що відбуватимуться на форумі ЮНЕСКО, зокрема, в контексті захисту культурної спадщини, безпечного розвитку нових технологій та війни, що триває в Україні, та її наслідків у зоні дії мандату ЮНЕСКО", - сказав Левитський.

Внаслідок рішення, прийнятого Генеральною конференцією, уряд США повторно подасть документ про прийняття статуту ЮНЕСКО, що є формальною вимогою для повноправного членства в організації. Документ про прийняття має бути поданий до 31 липня поточного року.

Читайте також: ЮНЕСКО планує надати Україні $120 млн на відновлення сектору культури

Нагадаємо, 2011 року адміністрація 44-го президента США Барака Обами припинила фінансування ЮНЕСКО після того, як повноправним членом організації стала Палестина – це було заборонено американським законодавством.

У 2017 році адміністрація Трампа оголосила про вихід із ЮНЕСКО через те, що вона назвала "антиізраїльською упередженістю". Незабаром після цього Ізраїль також оголосив про вихід із організації.