UA / RU
Підтримати ZN.ua

США пропонують винагороду до $10 млн за інформацію про джерела фінансування ХАМАС

Штати хочуть вивести з ладу фінансову мережу угруповання. 

Державний департамент США пропонує винагороду до десяти мільйонів доларів за інформацію про фінансову мережу ХАМАС, повідомляє The Hill.

Читайте також: ЦАХАЛ знищив три тунелі ХАМАС у Газі

Програма Держдепартаменту "Нагороди за допомогу правосуддю" шукає інформацію про п'ятьох фінансових посередників, які допомагають управляти інвестиційними портфелями ХАМАС і сприяють діяльності угруповання.

Зокрема, США шукають інформацію про Амера Камаля Шаріфа Альшаву, Ахмеда Саду Джахлеба і Валіда Мохаммеда Мустафу Джадаллаха, які є частиною мережі ХАМАС у Туреччині. Також Штати цікавить інформація про Абдельбасіта Хамзу Ельхасана Мохамеда Хаїра в Судані і Мухаммеда Ахмада Абд аль-Даїма Насралла.

Альшава є головним виконавчим директором Trend GYO і входив до складу правління кількох компаній з управління інвестиційними портфелями ХАМАС.

Джахлеб є секретарем інвестиційного портфеля ХАМАС і координує діяльність підконтрольних бойовикам компаній і чиновників. Джадалла входить до складу правління кількох інвестиційних компаній, повідомили у відомстві.

Читайте також: ЦАХАЛ ліквідував командира елітного підрозділу ХАМАСу, який керував атакою на одне з поселень

Хамза проживає в Судані і є фінансистом ХАМАС, який керував кількома компаніями в інвестиційному портфелі угруповання. Він був причетний до переказу майже 20 мільйонів доларів представникам ХАМАС, деякі з них вважаються особливо небезпечними міжнародними терористами.

Насралла - давній представник ХАМАС, який має тісні зв'язки з іранськими структурами. За даними США, він причетний до передачі десятків мільйонів доларів угрупованню.

Держдеп шукає інформацію, яка б допомогла ідентифікувати і підірвати джерела доходів ХАМАС або "його ключові механізми фінансового сприяння", а також будь-яких великих донорів та фінансових посередників.

США цікавить інформація, яка може бути пов'язана з фінансовими установами, підприємствами або інвестиціями, що належать або контролюються ХАМАС, підставні компанії, які займаються технологіями подвійного призначення для угруповання, і злочинні схеми за участю бойовиків для фінансової вигоди ХАМАС.

Штати визнали ХАМАС іноземною терористичною організацією в 1997 році, а у 2001 році - особливо небезпечним міжнародним терористичним угрупованням. 

Читайте також: Радник Байдена подав у відставку через позицію США у війні між Ізраїлем і ХАМАС

Раніше США запровадили санкції проти трьох осіб, які, за їхніми словами, є представниками ХАМАС у Туреччині і допомагають керувати інвестиційною мережею бойовиків. Також Мінфін Штатів запроваджував санкції проти турецької інвестиційної компанії з нерухомості, яка, за даними США, перебувала під контролем ХАМАС.

Також США і Велика Британія запровадили додаткові санкції проти осіб у Туреччині та інших країнах, пов'язаних з угрупуванням.