UA / RU
Підтримати ZN.ua

США планують відправити високопосадовця Пентагону на безпековий форум у Китаї — Reuters 

Це може свідчити про поглиблення взаємодії між двома країнами на робочому рівні, зважаючи на низку суперечок.

США мають намір відправити заступника помічника міністра оборони в справах Китаю, Тайваню й Монголії Майкла Чейза на ключовий щорічний форум з питань безпеки в Китаї у вересні. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на джерела.

Читайте також: США та Китай не погодили план завершення війни в Україні. Салліван назвав причину

Чейз є більш високопоставленим чиновником, ніж представник США, який був присутній на форумі в Сяншані минулого року, але його ранг відповідає “традиціям” Пентагону. Заступник помічника міністра оборони США у справах Китаю Чед Сбрагіа був присутній на форумі в 2019 році.

Є надія, що це може свідчити про поглиблення взаємодії Штатів із Китаєм на робочому рівні, зважаючи на регіональні суперечки. Очікувана участь Чейза не безпрецедентна, але демонструє, що США надають пріоритет взаємодії з Пекіном на військовому рівні навіть у часи підвищеної напруженості.

Понад 90 країн і міжнародних організацій планують відправити делегації на форум 12-14 вересня в Пекіні, написали в середу, 4 вересня, китайські державні ЗМІ.

Вашингтон відправляв директора по роботі з Китаєм в офісі заступника міністра оборони США Ксанті Каррас, коли форум відновився минулого року після трирічної перерви через пандемію коронавірусу. Це стало ознакою потепління військових контактів між країнами, але посада Каррас нижча, ніж у Чейза чи Сбрагіа.

Чейз був співголовою американсько-китайських військових переговорів у Вашингтоні в січні — перших таких переговорів на робочому рівні з 2022 року, коли більшість двосторонньої військової взаємодії було призупинено після візиту тодішнього спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на Тайвань.

Пекін неодноразово критикував розгортання американських військ в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, в тому числі розміщення ракет дальнього радіусу дії на Філіппінах, а також продаж американської зброї Тайваню, який Китай вважає своєю територією. Тим часом США висловлювали занепокоєння агресивними діями Пекіна в Південно-Китайському морі, частими військовими маневрами навколо Тайваню, а також непрозорістю Китаю в нарощуванні ядерного потенціалу.

Китай у липні призупинив переговори з США щодо контролю над озброєнням та нерозповсюдження ядерної зброї на знак протесту проти продажу американської зброї Тайбею. Але обидві сторони домовилися, що лідери Індо-Тихоокеанського командування США незабаром проведуть телефонну розмову зі своїми колегами з командування Південного театру воєнних дій Китаю.

Тайбей і Південно-Китайське море залишаються гострими питаннями у відносинах між США і Китаєм, оскільки обидві сторони не бажають йти на компроміс. Радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що під час візиту до Китаю минулого тижня не було досягнуто жодних нових домовленостей щодо Південно-Китайського моря.

Читайте також: Китай проводить великий саміт з лідерами країн Африки, посилюючи вплив у регіоні

Водночас, попри низку розбіжностей, обидві сторони продовжують використовувати діалог для управління “крихкими” відносинами. Зокрема, Салліван та глава МЗС Китаю Ван І домовилися про плани організувати телефонну розмову лідерів країн Сі Цзіньпіна та Джо Байдена найближчими тижнями, що може прокласти шлях до фінальної зустрічі між ними. 

Американські та китайські офіційні особи також домовилися про зобов'язання щодо проведення низки переговорів в останні місяці роботи адміністрації Байдена.