UA / RU
Підтримати ZN.ua

США очікують на зміну тактики Ізраїлю у війні з ХАМАС — CNN

Штати відмовлялися від закликів до припинення вогню, але підтримують гуманітарні паузи для звільнення заручників.

Американські чиновники очікують на нову фазу війни між Ізраїлем і ХАМАС найближчими днями, коли Ізраїль зменшить масштаби своєї повітряної кампанії і зосередиться на більш тактичній наземній операції, спрямованій на зачистку широкої мережі підземних тунелів, яку використовують бойовики. Про це повідомляє CNN.

Читайте також: Палата представників проголосувала за виділення фінансування Ізраїлю, але не Україні

Адміністрація президента США Джо Байдена була "дуже прямолінійною щодо рішень воєнного часу, обдуманою і ставила складні питання" в дискусіях з Ізраїлем, навіть попри те, що деякі дії Ізраїлю викликали міжнародну критику, зокрема, обстріл табору біженців у північній частині Сектору Гази. Армія оборони Ізраїлю заявила, що удар був спрямований проти одного з ватажків ХАМАС, який переховувався в підземному бункері, і коли комплекс вибухнув, то це, можливо, зруйнувало і прилеглі будівлі.

Відповідаючи на запитання, коли США будуть змушені закликати до припинення вогню, що вони досі відмовлялися робити, високопоставлений представник адміністрації Байдена сказав, що з огляду на масштаб і характер нападів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, припинення вогню було б недоречним.

"Терористичне угрупування захопило 200 заручників і вбило людей, переховується в тунелях, включаючи лідерів, припинення вогню не є тим словом, яке слід використовувати", - сказав чиновник в інтерв'ю CNN.

Він повторив, що США активно закликають до так званих гуманітарних пауз, і наголошують Ізраїлю, що, хоча він має право захищатися, повинен також і дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: У Пентагоні не підтримують припинення вогню по ХАМАС з боку Ізраїлю

Зрештою, сказав чиновник, "припинення вогню залежить від того, чи відчувають ізраїльтяни впевненість у тому, що щось подібне не зможе повторитися".

Байден опирається закликам до припинення вогню, в тому числі в Організації Об'єднаних Націй, і наполягає, що Ізраїль несе "відповідальність" за захист своїх громадян від тероризму. Ні він, ні будь-хто в його адміністрації не критикували те, як Ізраїль веде свій наступ.

Байден заявляв, що підтримує гуманітарну паузу для звільнення заручників, які утримуються в Секторі Гази, і вказував на роботу, яку провів для надання гуманітарної допомоги палестинцям.

Як повідомляє CNN, помічники Байдена вважають, що застереження адміністрації США для Ізраїлю більш ефективно передаються в приватному порядку, і наполягають на тому, що за лаштунками відбувалися значно жорсткіші розмови, ніж про це може свідчити публічна риторика.

Читайте також: ЗМІ: Зеленський може відвідати Ізраїль вже наступного тижня

Раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу відкинув заклики держсекретаря США Ентоні Блінкена до гуманітарної паузи у бойових діях у Секторі Гази, заявивши, що Ізраїль продовжить бомбардування «з усієї своєї сили».

У відповідь на атаку ХАМАС 7 жовтня Ізраїль пообіцяв знищити ХАМАС. Якщо не зважати на значні втрати, немає сумнівів, що в ізраїльтян вистачить сил, аби фізично знищити ХАМАС як боєздатну військово-політичну структуру. Але що буде далі? Про те, хто виграє від різкого загострення палестино-ізраїльського конфлікту і як драматичні події на Близькому Сході відобразяться на Україні, — в статті В’ячеслава Ліхачова «Атака на Ізраїль. Як таке взагалі могло статися?».