UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не вийдуть з НАТО у разі перемоги Трампа — Венс

За його словами, Альянс має "нести частку оборонного тягаря".

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп не виводитиме країну з НАТО, якщо переможе на виборах. Проте важливо, щоб Альянс не був "просто клієнтом соціальної допомоги", заявив напарник Трампа та кандидат у віцепрезиденти Джей Ді Венс під час інтервʼю NBC, передає Bloomberg.

"Дональд Трамп хоче, щоб НАТО було сильним. Він хоче, щоб ми залишилися в НАТО. Але він також хоче, щоб країни НАТО справді несли свою частку оборонного тягаря", — заявив Венс.

Читайте також: Венс про російське втручання у вибори: Важливо те, які рішення щодо РФ відповідають нашим інтересам, а не те, що вона розміщує відео в соцмережах

Він також розкритикував дисбаланс у зобов’язаннях країн-членів і виділив Німеччину, на яку часто тиснув Трамп під час свого перебування у Білому домі. За його словами, проблемою НАТО є те, що ФРН "повинна витрачати більше на безпеку".

Журналісти зазначають, що Трамп регулярно хвалиться своїм тиском на країни НАТО під час свого президентства, коли він спонукав їх збільшити витрати на оборону. Зараз 23 з 32 членів Альянсу планують витрачати 2% ВВП на оборону, у той час як в останній рік перебування Трампа на посаді таких країн було девʼять. Цьогоріч Німеччина витратить на оборону близько 2,1% свого ВВП порівняно з 1,5% у 2020.

Раніше Венс коментуючи війну в Україні висловився про необхідність "вірити у мир". За його словами, якби Трамп перебував при владі у США, то Росія нібито ніколи не почала б вторгнення.