UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не можуть за жодних обставин допустити, щоб американська підтримка України була перервана — Байден

Схвалений Конгресом проміжний законопроект для уникнення шатдауну не включає нову допомогу Україні.

Президент США Джо Байден у суботу, 30 вересня, оприлюднив заяву щодо ухвалення двопартійного законопроекту про продовження фінансування урядових органів на 45 днів без допомоги Україні, наголосивши, що Штати за жодних обставин не можуть допустити, щоб підтримка Києва була перервана. Заява опублікована на сайті Білого дому.

 “Хоча спікер (Палати представників - ред.) і переважна більшість Конгресу були непохитними у своїй підтримці України, в цій угоді не передбачено жодного нового фінансування для продовження цієї підтримки. Ми не можемо за жодних обставин допустити, щоб американська підтримка України була перервана”, - заявив лідер США.

“Я цілком сподіваюся, що спікер збереже свою відданість народу України і забезпечить прийняття підтримки, необхідної для допомоги Україні в цей критичний момент”, - додав Байден.

Читайте також: Палата представників Конгресу США схвалила надання $300 млн допомоги Україні

За лічені години до можливого призупинення роботи уряду США республіканці та демократи в Сенаті затвердили законопроект, спрямований на його тимчасове фінансування. “За” проголосували 88 законодавців, “проти” - дев'ять. У Палаті представників проти законопроекту виступили один демократ і 91 республіканець.

Проміжний законопроект не включає нову допомогу Україні через заперечення деяких консерваторів. Призупинення роботи уряду могло коштувати американській економіці мільярди доларів та значних руйнівних наслідків, оскільки більшість урядових операцій були б призупинені.

Читайте також: Шатдауну не буде: Сенат США в останню мить схвалив заходи тимчасового фінансування

За даними WP, незабаром на розгляд Палати представників буде внесено окремий законопроект про підтримку України.

Також повідомлялося, що демократи Сенату дійшли висновку, що безперервна допомога Україні є їхньою головною метою і переговори з цього приводу із представниками Республіканської партії тривають.