UA / RU
Підтримати ZN.ua

США направлять до Гааги прокурора для розслідування злочинів Росії проти українців

Мін'юст США також призначить постійного радника з правових питань у Києві.

США призначили свого прокурора до Міжнародного центру з переслідування злочину агресії (ІСРА), який запрацює влітку в Гаазі на базі Євроюсту. Про це повідомив генпрокурор США Меррік Гарленд під час зустрічі із генпрокурором України Андрієм Костіним, інформує Мін'юст США.

"Під час нашої сьогоднішньої зустрічі Генеральний прокурор і я обмінялися новинами про нашу роботу з Об'єднаною слідчою групою України, або JIT. Заснована на партнерстві семи країн, JIT розслідує основні міжнародні злочини, скоєні в Україні", - розповів Гарленд.

За його словами, Мін'юст також планує цього літа направити до посольства США у Києві постійного юрисконсульта. Цей радник працюватиме з українськими партнерами з цілої низки складних питань у сфері правосуддя.

Генпрокруор США додав, що оперативна група KleptoCapture — команда прокурорів, агентів, аналітиків, перекладачів та інших співробітників — продовжує порушувати судові справи і заарештовувати кремлівських і російських військових посібників, що підпадають під санкції. Конфісковані у російських олігархів активи буде використано для відновлення України.

Читайте також: У Німеччині зафіксували 337 повідомлень про воєнні злочини в Україні

"Ми зробимо все можливе, щоб допомогти Україні досягти справедливості для свого народу. І ми працюватимемо стільки, скільки потрібно, щоб притягнути до відповідальності за законом тих, хто несе відповідальність за жорстокі злочини російського режиму", - зазначив Гарленд.

Як повідомлялося, країни, які входять до спільної слідчої групи з розслідування злочинів російських солдатів на території України, підписали угоду про спільне розслідування не лише військових злочинів РФ, а й можливого геноциду. Документ було погоджено під час зустрічі у Вільнюсі 14 квітня.