UA / RU
Підтримати ZN.ua

США нададуть Польщі черговий кредит на 2 мільярди доларів для придбання зброї

Це вже друга позика в рамках зміцнення польської армії.

США надають Польщі нову позику на 2 мільярди доларів для допомоги у  придбанні зброї американського виробництва, повідомляє Breaking Defense.

Позика є вже другою, наданою союзнику по НАТО за останній календарний рік. Попередня угода на 2 мільярди доларів була підписана у вересні 2023 року.

За словами представника Держдепу Метью Міллера, це свідчення, того, наскільки Польща віддана зміцненню своєї оборони.

“Вражає те, що не минуло й року, а вони  досить швидко просуваються. Ми задоволені процесом. Ми вважаємо його успішним. Ми раді, що вони змогли активізуватися – це не лише допомагає НАТО, це допомагає оборонній промисловості США, економіці США. Тож ми, безумовно, задоволені процесом”, — сказав чиновник.

Гроші виділяються через програму іноземного військового фінансування (FMF), яка передбачає, що вони повинні бути витрачені на зброю, виготовлену в США. Але на відміну від традиційних коштів FMF, які працюють як гранти, що надаються країнам для фінансування закупівель, ця позика передбачає відсотки, які потрібно буде повернути уряду США. Вашингтон виділив 60 мільйонів доларів на покриття комісії та гарантування кредиту.

Відмовившись повідомити, як саме було виділено перший кредит, чиновник зазначив, що гроші або вже витрачені, або призначені для закупівель. Водночас, за словами Держдепу,  приблизно половина цієї суми фінансує закупівлю, оголошену наприкінці травня – йдеться про чотири системи раннього попередження на основі аеростатів.

Чиновник додав, що не очікує під час саміту НАТО цього тижня значних подробиць про те, як Польща витратить нову позику, однак зазначив, що Варшава “має список цілей, яких вони хочуть досягти”  з її допомогою, і що про це розкажуть вже незабаром.

“Польща є лідером в НАТО, наразі витрачаючи чотири відсотки ВВП на оборону, що є найвищим показником в Альянсі. У Польщі перебувають тисячі військовослужбовців США та союзників, у тому числі штаб V корпусу США (передовий) у Познані”, – йдеться у заяві Державного департаменту.

Відповідаючи на питання про третій такий кредит, представник Держдепу зазначив,, що існує постійна комунікація з Варшавою і що Польща залишається конкурентоспроможною для майбутніх кредитів.

Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Польща витрачає значні кошти на інвестиції в оборону. У США Варшава оголосила про плани придбати танки Abrams, гелікоптери Apache і Black Hawk і ракетні установки HIMARS, а також шукає додаткові батареї Patriot. Ще до початку повномасштабної війни вона оголосила про бажання придбати F-35 Joint Strike Fighter.

За межами США Польща інвестувала значні кошти у  південнокорейські танки K2, ракетні установки Chunmoo, самохідні гаубиці K9 і  бойові літаки FA-50 , а також щонайменше два шведські літаки раннього попередження.

У березні повідомлялося, що США оголосять про надання Польщі кредиту у 2 мільярди доларів на закупівлю зброї, а також про те, що президент Джо Байден запропонує погодити Польщі закупку 96 ударних гелікоптерів Boeing AH-64E Apache Guardian.